25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Hastaneler sağlık işletmesi oldu

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, "Devlet hastaneleri sağlık işletmesine dönüştürülemez" dedi.

Yarın TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan Kamu Hastaneleri Birlikleri Pilot Uygulaması Kanun Tasarısı'nı değerlendiren Bostan, tasarının yasalaşması halinde devlet hastanelerinin birliklere dönüştürüleceğini öne sürdü.

 

 

Bostan, "4 Mart Perşembe günü (Yarın) TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan Kamu Hastaneleri Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısının yasallaşması halinde ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları (Devlet Hastaneleri) birliklere dönüştürülecektir. Bu sağlık kurumları, içinde tek bir kamu çalışanının bile olmadığı yönetim kurulu eliyle yürütülecektir" dedi.

 

Tasarının yasallaşması halinde; şuanda görev yapan 400 başhekim ve bin 200 başhekim yardımcısının görevinin sona ereceğini savunan Bostan, yönetici personelin sözleşmeli olarak çalıştırılacağını söyledi.

 

 

Bostan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanun Tasarısı ile devlete ait sağlık kuruluşları, ürettiği hizmeti satarak ayakta kalmak zorunda olan sağlık işletmelerine çevrilmektedir. Bununla kalınmayarak birliklere kamu sağlık kuruluşlarını özelleştirme yetkisi vererek, özelleştirmenin hukuki altyapısı oluşturulmaktadır. Devlet hastanelerinin kamu hizmeti üreten kamu idareci statüsünün kaldırılarak sağlık işletmesi modeline geçirilmesinin ön görülmesi gerçek amacın kar olduğunu göstermektedir. Tasarı, sağlık hizmetini sosyal devlet anlayışı çerçevesinde temel bir insan hakkı olarak gören bir anlayış yerine ücretini ödeyenlerin yararlanabildiği bir piyasa malı olarak gören bir anlayışa dayanmaktadır. Tasarı ile devletin kamu hastanelerini finanse etmesi uygulamasına son verilmektedir."

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, "Ayrıca bu birliklerin yönetim kurulu üyeleri ve diğer yöneticileri seçilirken kariyer ve liyakat esas alınmamakta, şirket anlayışıyla yönetim oluşturulmaya çalışılmaktadır. Netice olarak bu yasa tasarısı ile vatandaşa daha nitelikli kamu hizmeti sunmak yerine, sermayeye yeni kar alanları oluşturmaya yönelik bir çalışma olduğu ortaya çıkmaktadır" dedi.

Tasarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Bostan, "Türkiye Kamu-Sen olarak, Devlet Hastanelerinin sağlık işletmesine dönüştürülmesini ve yönetiminde kamu çalışanlarının olmadığı bir yapıyı kabul etmemiz söz konusu değildir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 23:41:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?