28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Hastanelerde kriz odası

Sağlık Bakanlığının, intihar girişiminde bulunan kişi ve ailelerine psikolojik destek vermek amacıyla ilk etapta 30 ildeki hastanelerde ''kriz odaları'' oluşturulmak için çalışma başlattığı bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Gülnur Barutçu, intihar girişiminde bulunan kişilerin kendi başına çözemediği psikolojik sorunları olduğunu kaydetti. Barutçu, büyütülen sorunların giderilememesi nedeniyle her geçen yıl artan intihar girişimleri ile karşılaşıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: ''İntihar girişiminde bulunan kişiler daha önceleri hastaneye kaldırılıp tedavi edildikten sonra hemen evlerine gönderiliyordu. Ancak psikolojik problemleri çözülmeden yapılan bu yöntemle kişi aynı girişimi ikinci kez tekrarlayabiliyordu. Bunu önlemek için Sağlık Bakanlığının projesiyle Hatay, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Elazığ, Kayseri, Amasya gibi 30 ildeki hastanelerde 'Kriz Odaları' oluşturulmaya başlandı.''

SORUN ÇÖZÜLENE KADAR GÖZETİM

Barutçu, bu kapsamda kentlerindeki iki hastanede gelecek ay bu özel odaların hizmet vermeye başlayacağını bildirerek, ''Böylece intihar girişiminde bulunan kişi ve ailesi psikolojik tedaviye alınacak. Sosyal hizmet uzmanı ve psikologun görev alacağı ve 24 saat açık olacak odalarda sorun çözülene kadar kişi ve ailesi sürekli gözetim altında tutulacak. Kişi ve ailesi belirli günlerin dışında istediği saatte bu odaya gelip psikologu ile dertleşebilecek'' dedi.

''KADINLARIN PSİKOLOJİK SORUNLARI DAHA FAZLA''

Ocak ile temmuz ayı arasındaki 7 aylık dönemde kentte 243 intihar girişiminden 2'sinin ölümle sonuçlandığını belirten Barutçu, şöyle devam etti: ''Girişimde bulunanların yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor. Bu kadınların da yüzde 90'ı ev hanımı. Çünkü kadınlar ekonomik sıkıntı ve aile içi geçimsizliği daha fazla problem yapıp çıkış yolu bulamıyor. Sürekli ev içinde olan ve sorunları yakından gören kadınlar, sıkıntılarını eşi ile de konuşamayınca intihar yolunu tercih ediyor. Özellikle doğumdan sonra intihar olayları çok sık görülüyor. Bunun için intihar girişiminde bulunan kadın ile eşini ve diğer aile fertlerini de psikolojik tedavi kapsamına alıyoruz.''

Erkeklerde ise ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ifade eden Barutçu, ''İntihar girişiminde bulunan erkekler, tabanca, yüksek yerden atlama, kendini asma gibi dönüşü zor olan yolları tercih ederek yaşamlarına son veriyorlar. Kadınlar ise genelde ilaç içerek veya bileğini keserek, tedavisi mümkün olan kolay yöntemleri tercih ediyorlar'' diye konuştu.

Barutçu, küçük kentlerde ve kapalı toplumlarda intihar olaylarının daha sık görüldüğünü, bunun en büyük nedeninin de sıkıntıların paylaşılamaması olduğunu vurguladı.

AA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 14:41:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?