22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Hastanelerde yeni dönem

Hazırlanan yeni kanunla hastaneleri profesyonel uzmanlardan oluşan birliklerin yöneteceği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, Hastane Birlikleri Kanunu hazırlıyor. Sağlık hastaneleri “profesyonel“ uzmanlardan oluşan hastane birlikleri yönetecek. Bakanlık atamalardan sorumlu olmayacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ,  TBMM sağlık komisyonuna gönderilen “Hastane Birlikleri Kanunu Taslağı” hakkında bilgi verdi. Akdağ, tüm illerde oluşturulacak hastane birlikleri yönetim kurulunun, hastanelerin vereceği sağlık hizmetinden sorumlu olacağını söyledi.

Akdağ, 7 kişilik yönetim kurulunun ikisinin Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirileceğini geriye kalan 5 kişinin ise il genel meclisi, vali, ticaret ve sanayi odası ve sağlık müdürlüğü tarafından atanacağını kaydetti.

Yönetim kurulunun görev süresinin 3 yıl ile sınırlı olacağını ifade eden Akdağ, bu birliklerin alt kademede görev yapacak yönetim kadrosunu oluşturmada özgür olacağını söyledi.

Hastane Birlikleri Kanunu Taslağı’nı yaklaşık 3 yılık süre içerisinde hazırladıklarını, bunun için onlarca ülke gezdiklerini ve yüzlerce toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Akdağ, hastane birliklerindeki temel amacın hizmet kalitesini ve vatandaş memnuniyetini artırmak olduğunu bildirdi.

YÖNETİCİ HEGOMONYASI BİTECEK

Akdağ, “Sağlık Bakanlığı bundan sonra sadece kuralları koyan, kuralların yürütülmesi için rehberlik eden, denetleyen ve yaptırım uygulayan bir kurum olacak” dedi. Uygulamanın sadece kamuya bağlı hastaneler için geçerli olacağını dile getiren Akdağ, uygulamanın ilk etabında kalite göstergelerinde A veya B sınıfında olan hastanelerin bulunduğu illerde başlayacağını bildirdi.

Denetimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından 6 ayda bir yapılacağına, denetimler öncesinde vatandaş memnuniyetinin ölçüleceği anketler gerçekleştirileceğine işaret eden Akdağ, hastanelerin performansının düştüğünün tespit edilmesi durumunda ildeki hastane birliği yönetim kurulunun görevden alınacağını belirtti.

Akdağ, buna bezer uygulamaların İngiltere’de bulunduğunu, ancak Türkiye’deki uygulamanın daha da geliştirileceğini söyledi. Şuan ki yöneticilerin büyük çoğunluğunun yine yönetici olarak kalacağını bildiren Akdağ, bu uygulama ile yönetici hegemonyası anlayışının ortadan kaldırılacağını kaydetti.

ANKA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 14:21:53
Güncelleme :11 Ekim 2007 Perşembe 20:13:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?