15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Hastaneye fazla ücret cezası

Ceza Yasalarına Uyum Tasarısı dün Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı bazı cezalarda indirimi, bazılarında artışı öngörüyor, "uzlaştırma" yöntemi de yaygınlaştırılıyor.

22. YASAMA döneminin son aylarında gündeme geldiği için kadük (geçersiz) olan 651 maddelik Ceza Yasalarına Uyum Tasarısı, dün TBMM Adalet Komisyonu’nda eski rapor üzerinden hızla görüşülerek yeniden kabul edildi. Tasarı, uyum düzenlemelerinin yanı sıra bazı cezalarda indirim ve artış gibi değişiklikler getiriyor. Ceza sistemine alternatif olarak geliştirilen "uzlaştırma" yöntemi de yaygınlaştırılıyor.

SAHTE DOKTORA HAPİS

170 yasada değişiklik öngören tasarıdaki bazı cezalar şöyle:

Uzman olmayıp da laboratuvar açanlar veya izinle açtıkları laboratuvarları uzman olmayan kişilere bırakanlara, bin YTL’den 5 bin YTL’ye kadar para cezası.

Sahte doktor ve diş hekimlerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası (Günlük 20 ila 100 YTL arası).

Diploma ve belgesi olmadığı halde ebelik yapanlara 250 YTL, izinsiz sünnetçilik yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis.

İzinsiz cenaze defneden mezar bekçileri veya ölü sahiplerine 100 YTL.

ÖZEL HASTANE CEZALARI

Kayıt, malzeme, alet, eşya ve binaların sıhhi şartları ile hastane hizmetlerini uyarıya rağmen zamanında düzeltmeyen özel hastane işletmecilerine 5 bin YTL.

Yatan hastalardan, fazla ücret alan özel hastanelere 10 bin YTL.

Özel hastanelerde, gerekli laboratuvar tetkiklerini yapmadan, karın, göğüs ve beyin ameliyatları yapan doktorlara 5 bin YTL. Tedavisini üstlendiği hastaları, yerine vekil bırakmadan izinsiz terk eden uzman doktorlara 2 bin YTL.

Ateşli silahlarla ilgili suçlardan ceza alanlar, affa uğramış olsalar bile, ateşli silah taşıma ve bulundurma ruhsatı alamayacak.

Pala, kılıç, şiş ve satır gibi kesici aletleri saldırı amaçlı taşıyanlara 3 aya kadar hapis.

İşçilerine öğle dinlenmesi yaptırmayan işverene 100 YTL.

Yanlış adres bildirenler hakkında 1 yıla kadar hapis.

Futbol karşılaşmalarında müşterek bahis düzenleyen, bunlara ait biletleri bilerek satan ve dağıtanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası.

Stat ve spor salonlarına her türlü silah, kesici ve delici alet, sis veya ses bombası sokanlara 3 aydan 1 yıla kadar hapis, 6 aydan 1 yıla kadar karşılaşmaları seyirden men.

Özelleştirme programında bulunan kuruluşlarla ilgili kanundaki yasaklara aykırı hareket edenlere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası.

İşyerlerinde okuma-yazma bilmeyen işçilerin eğitimlerini yaptırmayan yöneticilere 200 YTL para cezası.

Yetkisi olmadığı halde her ne sebeple olursa olsun oy sandığının yerini değiştiren, açan, çalan veya tahrip edenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis.

Seçim sonuçlarına, geçerli bir neden olmaksızın ve kötü niyetle itiraz edenlere, 1000 YTL’den 5 bin YTL’ye kadar para cezası. ANKARA

Hayvan dövüşüne 1500 YTL

İzinsiz hayvan ticareti yapanlara bin YTL; hayvanları doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitenlere 1500 YTL; bir hayvanı başka bir hayvanla dövüştürenlere de 1500 YTL ceza verilecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 18:36:02
Güncelleme :9 Kasım 2007 Cuma 13:59:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?