19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Havalar soğuyor; gribe dikkat!

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber grip hastalığı da yayılmaya başlıyor. Grip, genç ve sağlıklı bireylerde önemli bir etki göstermezken; yaşlılar, kronik hastalar ve bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

Uzmanlar, risk grubundakilere grip aşısı önerirken, gribe yakalanmaları halinde doktora başvurmaları konusunda uyarıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, kronik hastaların ve yaşlıların risk grubunda olduğuna dikkat çekerek bu kişilerin aşı yaptırmasını ve bol C vitamini almasını tavsiye ediyor.

Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Araştırma Hastanesi Uzman Doktoru Bülent Çiftçi, grip hastalığının zatürre, kulak iltihabı, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açmaması durumunda genellikle 1 hafta içinde düzeldiğini belirtiyor. Dr. Çiftçi, gribin belirtilerini şöyle anlatıyor: “Grip ateş, öksürük, kırgınlık, baş ve boğazda ağrı, kaslarda ağrı, burun akması, gözlerde sulanma gibi yakınmalarla başlar. Hastaların öksürmeleri ve hapşırmalarıyla da etrafa yayılır.” Grip gibi ateşli hastalıklarda antibiyotik kullanımı artıyor. Dr. Bülent Çiftçi, antibiyotik kullanımının grip konusunda bir yanılgı olduğunu ifade ederek, “Ateş yükselmesi, boğaz ağrısı, öksürük gibi yakınmalar nedeniyle hastaların kendileri veya hekimler tarafından antibiyotik tedavisine başlanması kararı kolaylıkla alınabiliyor. Antibiyotik tedavisi vücuttaki doğal mikroorganizma florasını bozarak normalde hastalık yapmayacak mikropların hastalık yapmasına sebep olabilir.” diyor.

Uzmanlar, gribin en fazla etkilediği yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, kapalı mekânlarda yaşamak zorunda olanlar, çocuklar ve uzun süre aspirin tedavisi görmüş gençlere aşı yaptırmalarını öneriyor. İdeal aşılanma zamanı ekim ayının başında kasım ortalarına kadar devam ediyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer ise gribin özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve huzurevi, kreş gibi kapalı mekanlarda yaşayan kişiler için tehlikeli olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Usluer, risk grubundaki bireylerin grip aşısı yaptırmasını ve bol C vitamini almasını öneriyor. Aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanların grip aşısı yaptırmaması isteniyor.

Hastalığa yakalandığınızda bol bol A ve C vitamini alın

Grip aşısı yaptırın.

Yatak istirahati yapın, vücudunuzu sıcak tutun.

Dengeli beslenin ve sıvı alımına dikkat edin.

Kalabalık ortamlara girmeyin.

Bol bol A, E ve C vitaminleri alın.

Limon, zencefil ve bal karışımlı sıcak sudan için.

Gripli hastaların eşyalarını kullanmayın.

Ellerinizi sık sık yıkayın.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 00:07:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?