19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

'Hayat odası’ gölgeliğe döndü

Hayat odası’ gölgeliğe döndü

Deniz kazalarında yaralanan dalgıçların da tedavi edilmesi için 1986 yılında Bodrum’daki süngercilerin girişimleriyle alınan basınç odası, 22 yılın ardından denizi olmayan Gaziantep’e gönderilerek çürümeye terk edildi.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde çok ihtiyaç duyulan basınç odasının Fethiye’ye kazandırılması için çalışan gönüllülerin girişimleri, böylece sonuçsuz kaldı. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’ne son derece modern bir basınç odası varken gönderilen ve bahçede çürümeye terk edilen basınç odası, hasta yakınlarının güneşten korunmak için sığındığı bir eşyaya dönüştü.

3 yıl Ankara’da bekledi
Tarım Bakanlığı’na bağlı Bodrum Süngercilik Araştırma ve Uygulama Enstitüsü, 1986 yılında yöredeki sünger dalgıçlarının tedavileri için iki basınç odası aldı. Bir tanesinin bir gemiye yüklenerek kıyılarda seyyar olarak dolaşması planlanırken, bu hayata geçirilemedi.

Enstitünün 2005’te kapanmasıyla bir tanesi Bodrum Devlet Hastanesi’ne verilirken diğeri, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Uzmanların, dalgıçlar için kullanıldığını söylemesine rağmen Ankara’ya götürülen basınç odası, 3 yıl kaderine terk edildi.
Sualtı gönüllüleri harekete geçerek, Fethiye Devlet Hastanesi’ne nakledilmesini istedi. Fakat, geçtiğimiz ay basınç odası Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nin bahçesine taşındı.

‘Kıyıda daha faydalı olur’
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şamil Aktaş şunları söyledi: “Biz, bu ünitenin Fethiye Devlet Hastanesi’ne gitmesini istedik ama 10 kişilik modern basınç odası olan şehir Gaziantep’e gönderildi. Fethiye, en fazla dalış yapılan Marmaris’ten Kaş’a kadar olan bölgenin ortasında. Bir tarafta böylesine ihtiyaç bulunurken varlıklarımızın diğer tarafta çürümesi çok yazık.”
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı İnkılap Obruk da “Bir basınç odasının, bir kent hastanesinin bahçesine terk edilmiş olması yani milli bir servetin çürümeye terk edilmesi düşündürücüdür” dedi.

Bakanlık: Eski model
Sağlık Bakanlğı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise hastane bahçesinde atıl halde bekletilen basınç odasının eski moda ve küçük bir cihaz olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Aktif insan tedavisinde kullanılma niteliğini kaybetmiş bir cihaz. Eski model ve güncel tedavide kullanılması düşünülmeyen bir cihaz. Ama tamamen hurda da değil. Bu yüzden deneysel amaçlı hayvan çalışmalarında kullanılabilir diye düşünüldü. Bir proje kapsamın-da üniversiteye gönderilmesi gündemde.”

Basınç odası nedir?
Vurgun yiyen dalgıçların hayata döndürülmesinde etkin rol oynayan basınç odası, gazlı kangren, karbonmonoksit zehirlenmesi, penisilinin istenmeyen etkileri, ezik ve yaralar, ani körlükler, işitme kayıpları, donmalar, kemik iltihapları, diyabete bağlı yaralar gibi pek çok hastalık içinde vazgeçilmez tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.


 

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 01:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?