18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Hayvanlardan insana nakil

Avustralya’da suni solunum cihazı yardımıyla içine insan kanı pompalanan domuz akciğeri canlı kaldı. Böylece hayvandan insana organ nakline biraz daha yaklaşıldı

Avustralya’nın Melbourne kentinden bilim insanları çığır açan bir yeniliğe imza attı ve bir suni solunum cihazı yardımıyla içine insan kanı pompaladıkları domuz akciğerini canlı tuttu.

Uzmanlar, bu başarı sayesinde 5 yıl içinde hayvan-insan arasında organ naklinin gerçek olabileceğini öngörüyor. Deneyde yer alan Dr. Glenn Westall, “kan ciğerlere oksijensiz gitti ve oksijenle geldi” diyerek akciğerin işlevini başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.

Bu önemli buluş, bilim insanlarının ciğerlerini kullandıkları domuzların DNA’larının bir kısmını ayıklayarak organların insan kanıyla uyumsuzluğunu gidermesi sayesinde hayata geçti. Daha önceki denemeler, insan kanının ciğerde hızla pıhtılaşarak kan akışını durdurması nedeniyle başarısız olmuştu. Ancak bu defa domuzlara insan DNA’sı eklenerek pıhtılaşma azaltıldı ve vücudun organı reddetme ihtimali azaltıldı.

Yarı insan yarı hayvan
Bir hayvan organının insana nakledilmesi olasılığı etik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Tıp etiği uzmanı Profesör Nicholas Tonti-Filippini “Bu temelde bir insan-domuz, yani bir melez” diye konuştu ve “Bütün mesele toplumun yarı insan yarı hayvan olmayı kabullenmeye hazır olup olmadığı” yorumunu yaptı.

.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 15:45:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?