16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Hepatit B tekrar ortaya çıkabiliyor

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Hepatit B taşıyıcılarının 3'te 1'inde hastalığın tekrar ortaya çıkabildiğinin belirlendiğini söyledi.

Dernek tarafından organize edilen “Hepatit B Güncelleme Toplantısı”, Hilton Otelinde başladı.

Konuya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tözün, dünyada 400 milyon, Türkiye'de ise 3,5 milyon Hepatit B hastası bulunduğunu ve yine ülkede bugüne kadar 25-30 milyon kişinin bu hastalığı geçirdiğini kaydetti.

Hepatit B hastalarının yüzde 30-40'ının karaciğer sirozu, yüzde 10-15'inin de 5 yıl içinde karaciğer kanserine yakalandığını vurgulayan Tözün, “Eskiden sağlıklı taşıyıcı deyip geçtiğimiz bir şey vardı. Ancak taşıyıcıların 3'te 1'inde hastalık tekrar ortaya çıkabiliyor. O nedenle taşıyıcıların düzenli takip edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Daha önce hassas tanı yöntemleri bulunmadığını anımsatan Tözün, “Bu nedenle taşıyıcıların karaciğer testlerine baktığımızda normal çıktığı için 'hastalık yok' diyorduk. Ancak bugün DNA'larına baktığımızda hasta olabileceklerini gördük” dedi.

Bugün Hepatitin tedavisinin aylık bin YTL'yi bulduğunu belirten Tözün, ancak aşılama gibi ucuz bir yöntemle bu hastalığın önüne geçilebileceğine işaret etti. Tözün, 2 gün sürecek toplantıyı, Hepatit B hakkında bilinenlerin, tanı ve tedavi yöntemlerinin hızla değişmesi ve gelişmesi nedeniyle düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulus Salih Akarca da hastalığın kan yoluyla, kanla kirlenen materyallerle ve cinsel yolla bulaştığını anlatarak, tekrar kullanılan tıbbi malzemeler, uygun olmayan sterilizasyon, dövme, manikür ve kulak delme gereçlerinin sterilize edilmemesinin hastalığı bulaştıran etkenler arasında yer aldığını ifade etti.

Hastalığın Türkiye'nin doğu bölgelerinde daha sık görüldüğüne işaret eden Akarca, buradaki yaygınlığın hijyen şartlarına yeterince dikkat edilmemesi ve özel eşyaların ortak kullanımından kaynaklanabileceğini bildirdi.
aa
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 03:04:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?