22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

İ.Ü. Kök Hücre Merkezi'nde yenilik

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kök Hücre Nakli Merkezi modernize edilerek hizmete açıldı. 

Lösemiden kaybettikleri ağabeyleri Kılıç Büyükkıdık’ın rahatsızlığı süresince tedavi gördüğü Kök Hücre Nakli Merkezi, Büyükkıdık’ın vefatının ardından kardeşleri Mehmet, Kadir ve Yusuf Büyükkıdık tarafından yenilendi.

Yatak sayısı 11’e çıkarıldı

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kök Hücre Nakli Merkezi, 1993 yılından bugüne otolog ve allogeneik kök hücre transplantasyon uygulaması alanında 300’e yakın hastaya kök hücre nakletti.
İki yatak kapasitesi ile hizmete başlayan merkez, Kılıç Büyükkıdık’ın vasiyeti üzerine yenilerek yatak sayısı 11’e çıkarıldı. 

Büyükkıdık ailesi tarafından yenilenen merkezde sterilizasyon – HEPA filtre, klimatizasyon sistemi ile odaların yeniden düzenlenmesi yanında binanın dış izolasyonu ve çatı onarımı yapıldı.
Hasta odalarının fiziki yapısı değiştirilirken, lösemi hastalarının kök hücre nakli sırasında tedavi bağışıklıklarının sıfıra inmesi nedeniyle dışarıdan odalara hava girmesi engellendi. 2 bin YTL’ye mal olan klimatizasyon sistemiyle, hava akışının temizliği sağlandı.

‘Sağlık kurumlarına önem vermek çok değerlidir’

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kök Hücre Nakli Merkezi’nin açılış törenine katılan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, kök hücre nakli alanında bir boşluk olduğunu söyledi.
Parlak, İÜ’nün 11 hasta kapasiteli Kök Hücre Nakli Merkezi ile alanındaki en büyük merkezlerden biri olduğunu ifade ederek, “Sağlık kurumlarına önem vermek çok değerli. Destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

‘Lösemi tanısı konulan 4 hastadan ancak biri tedavi görebiliyor’

Istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu ise lösemi tanısı konulan hastaların yüzde 25’inin tedavi olabildiğini belirtti. Ferhanoğlu, “Her 4 hastadan ancak birini kabul edebiliyoruz. Lösemi ile mücadele için 200 kişilik hastanelerin kurulması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Açılışa, vefat eden Kılıç Büyükkıdık’ın ailesi ve yakınları katıldı. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden de birçok akademisyenin katıldığı tören, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak ve Büyükkıdık ailesinin kök hücre nakli merkezini gezmelerinin ardından son buldu.

İÜHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 12:36:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?