16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

İftarda yakılan sigaraya dikkat!

Gün boyu tutulan orucun ardından, iftardan sonra peş peşe yakılan sigaranın kalp krizine yol açtığı bildirildi.

IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Bölge Müdürü Güner Serintürk, iftardan sonra aşırı sigara içmenin kalp krizi ve felç riskini arttırdığını bildirdi.

Serintürk, yaptığı açıklamada, sigara içen kişilerin oruç tuttuğu dönemlerde günlük içtikleri sigara sayılarının düştüğünü belirterek, "Gün boyu sigara tüketmeyen kullanıcılar iftar sonrası aşırı sigara tüketme eğilimine girebilmektedirler. Gün içinde vücutta azalan nikotin ve diğer maddeler, yoğun sigara içimiyle kandaki yoğunlukları çok hızlı ve yüksek noktalara ulaşmakta, bu da tüm damar sisteminin dengesini bozarak kalp krizi ve felç olaylarına yatkınlığı arttırmaktadır. İftarda henüz karın doymadan sık aralıklarla içilen sigaralar kalp krizi riskini 10 kat arttırdığı için ani ölümlere yol açabilir" dedi.

Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için iyi bir fırsat olacağını kaydeden Serintük, Dünya Sağlık Örgütü'nün pek çok ülkede inanç pratiklerinden yararlanarak sağlığa katkı sağlamak için din adamlarıyla iş birliği yaptığını vurguladı. Serintürk, "Ülkemizde de geçen Ramazan ayı boyunca camilerde imamların sigara bırakma üzerine vaaz verme çalışmalarını IQS başlatmış ve bu çalışmadan da son derece başarılı sonuçlar alınmıştır. Oruç tutmak nasıl ki bir dini vecibeyse bedenimize iyi bakmakta onun kadar önemlidir. Bir taraftan ibadet ederken diğer taraftan sağlığa zarar verilmemelidir. Dinimizde sigara ve alkol mekruh sayılmaktadır. Oruç tutmanın bir faydası da 1 ay boyunca vücudu toksinlerden arındırmaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 11:10:20
Güncelleme :14 Eylül 2007 Cuma 11:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?