19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

İki ayda 30 kilo zayıflatan ilaç

Dünyanın en büyük ikinci ilaç firması GlaxoSmithKline tarafından üretilen Alli, Avrupa Birliği Sağlık Otoritesi’nden de onay aldı ve 2009 ilkbaharından itibaren AB üyesi 27 ülkede reçetesiz satışa sunulmasına izin çıktı. Her öğünle birlikte bir tane olmak üzere üç kez alınan hap, günde yaklaşık 2 dolara mal oluyor.

ABD’de 2007’de piyasaya sürülen ilaç, bir yılda 400 milyon dolarlık satış rakamına ulaşmıştı. Alli, 10 yıl önce sadece reçeteyle satılan Xenical isimli ilacın yüzde 50 oranında hafifletilmiş hali. Özel formülü sayesinde, vücutta yağı parçalayarak enerjiye dönüştürülmesini ya da yağ olarak depolanmasını sağlayan enzimlerin çalışmasını yavaşlatıyor.

Bu sayede gıdalardan alınan yağın yüzde 25 daha az emilmesine neden oluyor. Sindirilmeyen yağ boşaltım sisteminden geçerek vücuttan dışarı atılıyor. Şimdiye dek ilacı yeni kullanmaya başlayanların acil tuvalete ihtiyacı duyması dışında ciddi bir yan etkisiye rastlanmadı.

Yürütülen deneyler, düşük kalorili bir beslenme düzeniyle birlikte Alli kullanmanın, diyet yapmaya oranla yüzde 50 daha fazla kilo kaybı sağladığını ortaya koydu. Beslenme programı ve egzersizle alınan ilaç, 6 ayda ortalama 4.5 kilo vermeyi vaat ediyor.

Uzmanlara göre hapı, iki ay boyunca kullanan bir kişi 30 kilo bile verebiliyor. Üretici firma ise diyetle 2 kilo veren birinin, Alli’yi diyetle birlikte kullanması durumunda 30 kilo birden verdiğini öne sürüyor. Ancak ilaç vücut kitle endeksi fazla kilolu kategorisine giren 28’in üzerinde olanlara satılacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 09:55:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?