22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

'İlaç çeteleri sağlık sistemine sızdı'

İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesi, sahte ilaç çetelerinin ulusal sağlık sistemine (NHS) sızmayı başardıklarını ve bu durumun devlet hastanelerinde tedavi gören milyonlarca kişinin yaşamını riske soktuğunu iddia etti. 

Bu yasa dışı ticaretin pek çok çeteye uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktan daha kolay geldiğini de yazan gazete, "zira burada risk çok az olmakla birlikte kazanılan tatlı para da en az uyuşturucu ticaretinden elde edilen kadar yüksek" iddiasında bulundu. 

Başlangıçta bu tür çetelerin internet üzerinden küçük satışlar yaptıklarını, ancak artık bununla yetinmeyip ulusal sağlık sistemini hedef aldıklarını savunan Independent, sisteme ilaç temin eden bir şirketin tek bir işlemde yüz binlerce sterlin kazanç sağlamasının NHS’i hedef haline getirdiğini yazdı. 

Geçen bir yıl içinde 5 kez NHS içindeki devlet hastanelerinden reçeteyle yazılıp eczaneden temin edilen ilaçların sahte çıkması vakasına rastlandığını da duyuran Independent, halen 25 benzeri vakanın soruşturulduğunu kaydetti. 

Gazete, ilk sayfasına çarpıcı bir fotoğraf da koyarken, hastaları uyarmak adına bir sahte ilacın içeriğinde neler olabileceğini ilaç şişesinin üzerinde gösterdi. 

Independent’in sahte ilaç şişesinin üzerinde "aktif madde: yok, ancak kiremit tozu, tebeşir tozu, sarı boya, mobilya cilası içerebilir. Kalp hastalıkları, iktidarsızlık, depresyon ve obezite için kullanılabilir" ifadeleri dikkati çekti
A.A.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 13:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?