19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

İlaçta küçük ambalaj dönemi

İlaçta küçük ambalaj dönemi 1 Ocak 2007'ye yürürlüğe giriyor Devlet daha az sayılı ilaçları ve küçük kutuları karşılayacak. Aynı ilacın 20 drajelik olanı yerine 10 drajelik kutusu çıkarılacak.

Eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki "yedi günlük" ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçiliyor. Buna göre, aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki en küçük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasını başlayacak. Devlet daha az sayılı ilaçları ve küçük kutuları karşılayacak. Aynı ilacın 20 drajelik olanı yerine 10 drajelik kutusu çıkarılacak. Bu uygulamayla, tedavinin niteliği ile uyumlu olarak ilaçların daha küçük ambalajlarda reçete edilmesi amaçlanıyor.

ECZACILAR KÜÇÜK KUTU İLAÇLARA KARŞI

Eczacılar, Türkiye'de bir ilaç ambalaj standardı bulunmadığını belirterek, standardın ilaç kutularını "çok küçültelim" anlayışıyla getirilemeyeceğini savunuyor. Türkiye'de 720 hastaya bir doktor düştüğünü, ilaç ambalajlarının çok küçültülmesinin tedavi masraflarını artıracağına dikkat çeken eczacılar, uygulamayla 30 tabletlik bir ilacın fiyatı 2.5 YTL, 10 tabletlik ilacın fiyatı ise 1 YTL olacağını kaydediyor. Ambalajı küçültülecek ilaçları sürekli kullanması gereken hastaları ayda bir hastaneye giderken, bu kez ilaçları bittikçe gideceklerine dikkat çekiyor. Böylelikle en az, ayda 3 kez doktora gidilmiş olacağını belirten eczacılar, uygulamanın tedavi masraflarını artıracağı görüşünde ve küçük ambalaj uygulamasının devlete ekonomik bir yararı olmayacağını savunuyorlar.

ANTİROMATİZMAL İLAÇLARIN AMBALAJLARI KÜÇÜLECEK

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS)'ten edinilen bilgilere göre, uygulamayla şimdilik sadece Antienflamatuar (iltihabi reaksiyonu önleyen ilaç) ve Antiromatizmal, ağrı kesici ilaçların ambalajlarının küçültülmesi planlanıyor.

İLAÇ KÜÇÜK ABMALAJ UYGULAMASI ERTELENMİŞTİ

Maliye Bakanlığı'nın 24 Nisan 2006 tarihinde yayımlanan "2006 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği"nde yer alan eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki "yedi günlük" ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren geçileceğine ilişkin madde, "Aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki en küçük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına en geç 1 Ocak 2007 tarihinde geçilecektir" şeklinde değiştirilmişti.

anka
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2006 Pazar 16:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?