22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

İleri yaşlardaki doğumlar riskli

Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan raporda, 35 yaş ve üzerindeki doğumların anne ölüm oranlarında 3.11 kat artışa yol açtığına dikkat çekilerek, doğumların aralıklandırılmasının anne ve bebek ölümlerini önlediği belirtildi.

Raporda, ülkede her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin canlı doğum gerçekleştiği belirtilerek, bu bebeklerin yaklaşık 38 bininin bir yaşına gelmeden hayatını kaybettiği ifade edildi. Bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün korunabilir hastalıklar sonucu gerçekleştiği, anne sütü, takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolünün bebek ve çocukları ölüme yol açan birçok hastalıktan koruduğuna dikkat çekildi.

İçerdiği yüze yakın yararlı maddeyle ilk 6 ay mükemmel tek besin olan anne sütüyle beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları bildirildi.

Gebelik süresince hekim kontrolü ve doğumların bir sağlık kuruluşunda yapılmasının anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğuna işaret edilerek, bu kontroller sayesinde anne ve bebekte ortaya çıkabilecek kansızlık, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması, erken doğum, gebelik zehirlenmesi ve düşük ağırlıklı bebek gibi olumsuz gelişmelere karşı önlem alınabileceği belirtildi.

GEÇ YAŞTA VE SIK ARALIKLI DOĞUMLAR
İlk gebeliğin 20 yaşın altında olması ve gebelikler arasındaki sürenin kısalığının ani bebek ölümleri açısından risk oluşturduğu, iki doğum arasında en az 2 yıl süre bulunması gerektiği kaydedildi.

Gebeliklerin 35 yaş ve üzerinde olmasının, doğum sırasında gerçekleşen anne ölüm oranlarında 3.11 kat artışa yol açtığına dikkat çekilerek, belirli aralıklarla yapılan doğumların anne ve bebek ölümlerini önlediği ifade edildi.

AŞILAR ÇOK ÖNEMLİ
Sağlık Bakanlığının belirlediği takvimdeki tüm aşıların sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı vurgulanarak, şu aşıların uygulanması gerektiği bildirildi:
“Doğar doğmaz Hepatit B (ilk doz), 1. ayın bitiminde Hepatit B (ikinci doz), iki ay dolunca BCG verem, difteri- boğmaca-tetanos karma aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı, menenjit (Hib) ilk doz, 3. ayın bitiminde difteri- boğmaca-tetanos karma aşısı (ikinci doz), ağızdan çocuk felci aşısı (ikinci doz), menenjit (Hib-ikinci doz), dört ay dolunca difteri-boğmaca-tetanos karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, menenjit (Hib-üçüncü doz), 6. ay dolunca Hepatit B (üçüncü doz), 12. ay dolunca kızamık-kızamıkçık-kabakulak üçlü aşısı, 16-24 ay dolunca difteri-boğmaca-tetanos karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, menenjit (Hib-dördüncü doz)”.

Okul dönemi çocuklar için de ilköğretim birinci sınıfta erişkin tipi difteri dozu içeren tetanos-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı, kızamık-kızamıkçık-kabakulak üçlü aşısı (pekiştirme dozu), ilköğretim 8. sınıfta erişkin tipi difteri dozu içeren tetanos-difteri aşısı, kızamıkçık ve Hepatit B aşıları uygulandığı bildirildi.



AA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2007 Pazar 15:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?