22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

İlik bankasında neler oluyor?

Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler'den, banka direktörü Prof. Dr. Mahmut Çarin için suç duyurusu: Bana, "Seni kazığa oturturum" dedi..

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Kemik İliği Bilgi Bankası iki doktorun davasıyla karıştı. Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç Dr. Sarper Diler, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda, çalışma yöntemleri hakkında muhalefete düştüğü ve eleştirdiği bankanın direktörü Prof. Dr. Mahmut Çarin tarafından, "Seni döverim, kazığa oturturum, seni öyle bir yakarım ki Türkiye'de duramazsın" sözleriyle tehdit edildiğini iddia etti. İşte savcılığa kadar intikal eden kavganın ana hatları ve Prof. Mahmut Çarin hakkında ortaya atılan bazı iddialar:

'BANKAYA GİRİŞİ ENGELLEDİ'

1) Prof. Sarper Diler, uluslararası kemik iliği nakil koordinatörü sertifikasıyla dünyanın her yerinden Türkiye'deki lösemi hastaları için kemik iliği taşıyan ülkedeki tek kişi olmasına rağmen, Kemik İliği Bankası'na girişine Prof. Mahmut Çarin tarafından engel olunduğunu, bu nedenle de hastalar ile ilgili işlerini laptopu (diz üstü bilgisayarı) ile üniversite bahçesinde yürüttüğünü belirtti.


2) Bazı başka kemik bankası çalışanları da Prof. Mahmut Çarin hakkında şikâyette bulundu. Şikayette, Mahmut Çarin'in gayrı resmi olarak yurtiçi ve uluslararası donör taramalarını yaptırttığı, SSK ve diğer ilgili ödeme kurumları tarafından testlerin maliyetlerinin tamamının karşılanmasına rağmen "özel hoca fark ücreti" adı altında para topladığı iddialarına yer verildi. Çarin hakkında YÖK'te, başkanı olduğu derneğe usulsüz bağış alımıyla ilgili bir soruşturmanın da sürdüğü öğrenildi.


İDDİALARI YALANLADI


3) Türkiye'de ilk olarak çocuk kemik iliği naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Nevin Yalman'ın da savcılıkta, Prof. Dr. Mahmut Çarin tarafından tehdit edildiği iddiasıyla şikâyeti bulunuyor. Bu arada Prof. Çarin'in Kemik İliği Bankası'nın telefonlarını iptal ettirdiği, hasta ve ilik vericilerin bankaya hiçbir şekilde ulaşamadığı da belirtiliyor. Prof. Mahmut Çarin ise hakkındaki iddiaları yalanladı: "Ben bir öğretim üyesini nasıl tehdit edebilirim? Kendisinin bankaya alınmaması gibi bir şey yok, o gün kilitler değişti. Bir gün beşten sonra giremedi. Kürsü kurulunda ben benim aleyhimde hareket eden Nevin Yalman ile Sarper Diler'in işbirliğini ortaya çıkardım, onun için bunlar oluyor."

sabah
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 11:11:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?