22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

İlk 6 ay sadece anne sütü

Düzce İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bahattin İlter, doğan her 10 bebekten yalnızca 3 tanesinin ilk ayda anne sütüyle beslendiğini, diğer 7 bebeğe ise yarar yerine çoğu kez zararlı olabilecek su ve ek besinler verildiğini söyledi.

Dünyada her yıl 1-7 Ekim tarihlerinin Emzirme Haftası olarak kutlandığını belirten İl Sağlık Müdür Vekili Dr. İlter, "Ülkemizde yapılan araştırmalar emzirmenin yaygın olduğunu ve doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütü ile beslendiğini göstermektedir. 2003 yılında açıklanan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Ön Raporu'nda 0-3 aylık bebeklerin emzirilme oranı yüzde 95.7, 4-6 aylık bebeklerin ise yüzde 86.4 olarak saptanmış ve bu oranın ilk yılın sonunda yüzde 67'lere düştüğü belirlenmiştir.

Ortalama emzirme süresi 12 aydır. Ancak emzirme süresi uzun olmasına karşın, ek besinlere 6 aydan önce veya çok geç başlanması sorun oluşturmakta ve yetersiz beslenmenin neden olduğu çeşitli hastalığa yol açmaktadır. Yenidoğan her 10 bebekten yalnızca 3'ü sadece anne sütü ile beslenmekte, diğer 7 bebeğe gereksiz yere yarar yerine çoğu kez zararlı olabilecek su ve ek besinler verilmektedir" dedi.

Dr. İlter, ülkemizde yıllara göre bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi oranlarında önemli gelişmeler kaydedildiğini de belirterek, "Bu başarı, tüm sağlık personelimizin konuya gösterdiği özel önem ve özverili çalışmalar sonucunda elde edilmektedir. Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, bakanlıkça 1991 yılından beri UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü önerileriyle Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler programı yürütülmektedir. Ülkemizde doğumların yüzde 85'inin hastanelerde yapılması bu kavramın geliştirilmesini desteklemiştir. Tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yıla kadar sürdürülmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Sağlık Müdür Vekikili Dr. Bahattin İlter, emzirme ile ilgili sorun yaşayan annelerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini de söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 12:00:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?