20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

İlk altı ay sadece anne sütü

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Şenay Abdulrahman, bebeklerin gelişmeleri için yaşamın ilk 6 ayında yalnızca anne sütünün yeterli olduğunu belirterek, anne sütü ile beslenen bebeklerin ishal ve bulaşıcı hastalıklara daha az yakalandığını söyledi.

Dr. Abdulrahman, "Anne Sütünün Teşviki ve Emzirmenin Önemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, anne sütünün besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra hastalıklardan korunmayı sağlayan özelliklerinin de bulunduğunu belirterek, "Bu nedenle sadece anne sütü ile en az 6 ay beslenme gibi ucuz, basit bir yöntem, binlerce bebeğin sağlığını korur ve gelişimini sağlar" dedi.

Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesinde en ideal yöntemin emzirme olduğunu vurgulayan Abdulrahman, "Bebeklere erken yaşta ek gıda verilmeye başlanması, ülkemizde bebek ölümlerine yol açan önemli nedenlerden biri olan ishal riskini arttıran faktörlerdendir. Emzirmeye geç başlanılması doğumdan sonra bebeğe anne sütü yerine şekerli su, su, inek sütü veya hazır mama verilmesi anne sütü ile beslenmenin yanı sıra 4-6. aydan önce ek gıdalara başlanması, anne sütünün azalmasına ve anne sütünde bulunan ve enfeksiyonlardan koruyan faktörlerden bebeğin daha az yararlanmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

Dr. Abdulrahman, annelere şu önerilerde bulundu:

"Sütünüz yavrunuza en güzel armağandır. Bebeğinizi doğumdan sonra ilk yarım saat içinde emzirin. Bebeğinize ilk sütünüzü (Ağız sütü) mutlaka verin. Bebeğinizi emzirdikçe sütünüz gelecektir. Bebeğinizin ilk 6 ayda sizin sütünüzden başka gıdaya ihtiyacı yoktur. Anne sütü ile beslenen bebekler ishal ve bulaşıcı hastalıklara daha az yakalanırlar. Bebeğiniz ishal olduğunda emzirmeye özellikle devam edin. Emzirdiğiniz bebeğinize yalancı meme veya emzik vermeyin. Aldığınız alkol, sigara ve ilaçlar sütünüzle bebeğinize geçebilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde beslenmenize özen gösterin."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 17:01:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?