16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

İnternetten ilaç almayın; öldürebilir

Sağlık Bakanlığı, internet üzerinden yapılan ilaç satışlarını takibe aldı. İnternetten alınan ilaçları kullanan vatandaşların kalp krizi, böbrek yetmezliği, hipertansiyon şikâyetiyle hastanelere başvurduğu bilgisini veren Bakanlık, "Hasta ve hasta yakınlarının internetten aldıkları ilaçlar ölümcül sonuçlar doğuruyor." uyarısında bulundu.



Söz konusu ilaçlar arasında çalıntı ve miadı dolmuş ilaçların da bulunabileceğini belirten İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, "İnternetten satılan ilaçların nereden alındığı belli değil. Bu ilaçlar sahte ve çalıntı olabilir. Bu nedenle vatandaşlarımız internetten ilaç almasın." çağrısında bulundu.

İlaç sahteciliğini önlemeye yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydeden Tokaç, "Her ilaç kutusuna ayrı seri numarası verme projemiz sürüyor. Numaralar baskı mı yoksa yapıştırma mı olacak ona karar verme aşamasındayız. Numaraların girileceği yazılımın ihalesi en kısa sürede yapılacak. Böylece sahte ve kaçak ilaçlar engellenecek." değerlendirmesinde bulundu. İlacın stratejik bir madde olduğunu kaydeden Tokaç, son dönemlerde artan internetten satışlara dikkat çekti. "İlaç, kimyasal veya bitkisel olabilir. Dozunda ve süresinde kullanılmalıdır." diyen Tokaç, internet üzerinden ilaç alan hastalara kullanım şekli verilmediği için riskli sonuçların meydana geldiğini ifade etti.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç da elektronik ortamdaki sitelerin yaptığı satışların insan sağlığını tehlikeye attığına dikkat çekiyor. Domaç, internet üzerinden yapılan ilaçların çok büyük oranda sahte ve bayat ilaç olduğunu söylüyor. Sağlık Bakanlığı'nı bu konuda düzenleme yapmaya çağıran Domaç, "Bakanlığımız internetten ilaç satışını yasaklayan acil bir tebliğ yayımlamalı." diye konuşuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2007 Çarşamba 07:38:30
Güncelleme :16 Mayıs 2007 Çarşamba 07:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?