30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

İşte diş bakımı efsaneleri

Dişleri çizer diye macun kullanmayanlar, daha iyi temizler diye en sert diş fırçasını kullananlar, “Çürükler kalıtsaldır, çarpık dişler doğuştandır” deyip kaderine boyun eğenler... Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Mihmanlı, ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan hatalara ve yerleşmiş yanlış inanışlara karşı uyararak 30 diş efsanesini ve gerçekleri şöyle açıkladı. İşte onlardan bazıları:

1- Sert diş fırçası daha iyi temizler: Bu fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir, çok yumuşak fırçalarsa dişleri temizlemeyebilir.

2- Sert fırçalamak dişleri daha iyi temizler: Bu temizlemek yerine ‘fırça çürüğü’ denilen aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişte hassasiyete ve dişeti çekilmesine neden olur.

3- Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer: Çizilmenin nedeni, kullanılan macunun granüllerinin büyük olmasıyla ilgilidir. Macun ‘mercimek tanesi’ büyüklüğünde olmalı.

4- Çürükler genetiktir: Bireyler arasında çürüğe yatkınlık farklı olabilir. Fakat kötü beslenme alışkanlığının düzeltilmesi, ağız hijyenine önem verilmesi ve düzenli diş hekimi kontrolleriyle çürüğe yatkınlığın önemi kalmaz.

5- Estetik diş doğuştan olur, çarpık dişten kurtuluş yok: Diş düzeltme (ortodonti); dişler ağızda mevcut olduğu sürece her yaşta uygulanabilir.

6- Her bünye implantı kabul etmez: Eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen implant sadece yara iyileşmesini etkileyen bir sistemik hastalıkla, kontrol altında olmayan kalp ve şeker hastalığı varsa yapılmaz.

7- Hareketli protezler çamaşır suyunda beyazlar: Bu zararlıdır. Protezin kırılganlığını artırır, ömrünü azaltır. Özel temizleme tabletleri var, onlar kullanılmalı.

8- Çektirdiğim 20 yaş dişinin yerine diş yaptırmalıyım: Buna gerek yoktur.

9- Diş taşları temizlendikten sonra daha çok oluşur: Düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunu engeller.

10- Diş taşı temizliği, dişin minesine zarar verir: Doğru uygulandığında minenin zedelenmesine neden olmaz.

11- Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir: Bu, dişeti iltihabının belirtilerinden biridir, diş hekimine başvurmak gerekir.

12- Sütdişleri nasıl olsa dökülecek, dolgu gereksizdir: Sütdişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur.

13- Diş ağrıyınca dişin üzerine aspirin, rakı, kolonya, tütün ve tuz koymak ağrıyı keser: Alkol içerikli maddeler diş ve dişeti bölgesine uygulanırsa diş etlerinde ‘alkol-aspirin yanığı’ denilen komplikasyonlara neden olur. Ağrı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

14- Diş teli sadece çocuklarda kullanılır: Ortodonti alanında son gelişmelerle; tel tedavisi sadece çocuklara değil, erişkin hastalar için de uygulanabilir.

15- Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir: Acil olan diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 11:00:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?