29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

İşte kanserdeki acı gerçek!

Kanserin, dünyada %2 oranında artarak her yıl 5 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiği belirtildi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı'nda görevli Dr. Yasemin Yıldırım, "Bu artış gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok daha hızlı.

Dünya Sağlık Örgütü, 2021 yılında dünyada 15 milyon yeni kanser olgusunun var olacağını öngörmektedir" dedi.

Kanserin yüzyıl başında ölüme neden olan hastalıklar arasında 7-8. sıralarda iken bugün birçok ülkede kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini açıklayan Dr. Yıldırım, "Kanser yakın gelecekte artan olgularla birlikte birinci ölüm nedeni olacaktır" diye konuştu.

Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemler arasında kemoterapi, radyoterapi ve cerrahinin geldiğini belirten Dr. Yıldırım, şöyle konuştu: "Hastanın yaşına, genel durumuna, kanser tipine, yerleşimine ve metastaz yapıp yapmamasına bağlı olarak bu tedavi yöntemlerinden biri veya birkaçının kombinasyonu kullanılabilir.

Bu tedaviler aynı zamanda sağlıklı hücreleri de etkiledikleri için birçok yan etkilerin gelişmesine neden olmaktadır."

Kanser hastalarında görülen semptomlar arasında ağrı, yorgunluk, bulantı ve kusma şikayetlerinin yer aldığını belirten Dr.Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Görülen şikayetler hastaya, hastalığına, tedavi rejimine göre değişebilir. Semptom yönetimi hastalığı tedavi etmek değildir.

Yaşam kalitesini geliştirmesinin yanı sıra hasta ve ailesinin psikolojik, sosyal ve tinsel gereksinimlerini karşılamayı amaçlar.

Hemşireler hasta ile diğer sağlık profesyonellerinden daha fazla vakit geçirdikleri ve
hastalara daha yakın oldukları için tedavide anahtar rol oynarlar."

...
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 15:34:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?