18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

İtalya’da ’addio sigarette’

İtalya’da, kamuya açık alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasa bugün yürürlüğe girdi.

Lokantalar, barlar, gece klüpleri ve işyerleri kapsayan yasanın uygulamasındaysa güçlükler yaşanması bekleniyor. Mahallenizdeki kahvede, sigara eşliğinde ’espressonuzu’ yudumlamanın günlük bir alışkanlık olduğu İtalya’da yasanın işlemesini sağlamakla görevli polisin direnişle karşılaşması olası.

Pekçok bar ve lokanta sahibi, dükkanlarında, yasanın gerektirdiği, ’sigara içme odalarını’ oluşturmuş değil. Ve pekçoğu, sigara içen müşterilerini şikayet etmeyeceklerini de söylüyorlar.

Yasaya uymayan işyerleri, iki bin Euro’ya varan cezalarla karşı karşıya. Sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içen tiryakilere ise 275 Euro ceza kesilecek.

İki yüz kırk binden fazla bar, lokanta ve klüp işletmecisini temsil eden sendikanın başkanı Edi Sommariva, "Bu bir cadı avı, ama cadı ’sigara’ değil, işletmeciler" dedi.

Kendisi de bir doktor olan Sağlık Bakanı Girolamo Sirchia ise, yasanın amacının pasif sigara içiciliğini önlemek olduğunu savunuyor.

Bakan Sirchia, sigara alışkanlığının, İtalya’da, önlenebilir erken ölüm sebeplerinin başında geldiğini hatırlattı ve "Pekçok İtalyan, çalıştıkları, dolaştıkları yerlerde sigara dumanıyla yaşamak zorunda olmaktan bıktı. Halkın dörtte üçü bizim yanımızda" dedi.

İtalya Sağlık Bakanlığı, sigara alışkanlığından vazgeçilmesini amaçlayan ve özellikle kadınları hedef alan bir kampanya başlattı.

kampanya çerçevesinde hazırlanan posterlerde "Güzelliğinizi sigarayla yakmayın" ve "Sigara hiç de seksi değil" sloganları kullanıldı.

58 milyon nüfuslu İtalya’da sigara içenlerin sayısının 14 ile 16 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bugünden itibaren, sadece konutlarda ve açık alanlarda sigara içilmesine izin verilirken kamuya açık mekanlarda, işyeri sahiplerinin özel havalandırma sistemleri kurmaları isteniyor.

2002 yılında yasalaşan ’sigara yasağı’, yeni yıl kutlamalarıyla çakışmaması için on gün gecikmeyle yürürlüğe sokuldu.

Ancak hükümet içinde bile bu yasadan çok memnun olmayanlar var. Savunma Bakanı Antonio Martino, Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada, "Ben 18 yaşımdan beri sigara içiyorum. Bu benim en doğal hakkım" dedi.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 14:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?