24
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

İyi bir uyku için 6 formül

Amerikan haber dergisi Time, iyi bir uyku için 6 formül önerdi. Önerilerden biri de, "20 dakikada uyuyamadıysanız, başka odaya geçin"

1- Beden saatinizi, haftada 7 gün aynı zamanda uyuyacak şekilde kurun. Hafta sonları geç yatarak bu düzeni bozmaya çalışmayın.
2- Serin, karanlık ve düzenli bir uyku ortamı yaratın. Uyku gözlükleri ve kulak tıkaçları da işe yarayan çözümlerdir.
3- Uyku saatine yakın zamanda kola da dahil olmak üzere kafeinden, çikolatadan, baharatlı gıdalardan sakının. Akşam yemeğinizi yatmadan en az üç saat önce yiyin.
4- Alkolün aksine sıcak süt uykuya iyi gelir. Uyku ilacı olarak Nytol kullanılabilir. Stilnox ve Stilnoct olarak da bilinen Ambien almak konusunda doktorunuza danışın.
5- Uykudan en az yarım saat önce TV veya bilgisayar karşısından kalkın. Uykudan önce tartışmayın. Dinlendirici müzik dinlemek ve gizemli öyküler okumak iyi gelebilir ama dehşetli öykülerden sakının.
6- Eğer 20 dakikadır yatakta olmanıza rağmen hala uyuyamadıysanız, başka bir odaya geçip sizi yormayacak bir şeylerle uğraşın.
Ormanlar kralı uykucu çıktı
Yunus: Yüzerken uyuyabilir, beyinlerinin yarısını dinlendirebilir. Uykuda beynin aktif yarısı, nefes alıp vermeyi kontrol eder, bir göz açık kalır.
Fil: Büyük memeliler, küçüklerden daha az uykuya ihtiyaç duyar. Fillerin uykusu genellikle 4 saattir.
Aslan: Hayvanlar aleminin kralı, eğer çevrede bir düşmanı yoksa istediği zaman, istediği kadar uyur. Erkek aslan bazen günde 12 saat uyuyabilir.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 15:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?