16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kalp hastalarına evde tedavi'

Sağlık Bakanlığı'nın 'yerinde tedavi' projesi, küçük illerdeki hastaların mağduriyetlerine çözüm olacak.

Hekim yetersizliği yüzünden yaşadıkları şehirde tedavi olamayan hastalar, 'ayaklarına kadar gelen' doktorlarla şifa bulacak.

Rize ve Gaziantep'te 4 aydır uygulanan çalışma, yıl sonuna kadar 27 ile yaygınlaştırılacak. Büyük şehirlerdeki uzman hekimlerden oluşturulan 10'ar kişilik ekipler küçük şehirlere giderek kalp ve damar ameliyatları yapacak. Sistem İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hastanelerin yükünü azaltacak. Yerinde tedaviyi diğer branşlara da yaymak için düğmeye basan bakanlık, hasta memnuniyetini artırmayı amaçlıyor.

Rize ve Gaziantep'te kalp damar hastalarına yönelik başlatılan pilot uygulama, ameliyat için büyük şehirlerdeki hastanelere gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Geçen yıl başlanan yerinde tedavi yöntemi, ihtisas hastanelerinde yetişen ekiplerin taşralardaki sağlık kuruluşlarına giderek ameliyat yapmasının önünü açtı. Yüksek İhtisas Hastanesi'nin Rize'ye gönderdiği ekipler 4 ay gibi kısa bir sürede 40 kalp ameliyatı gerçekleştirdi. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi ise Kıbrıs'taki hastaların ayağına gitti. Van'daki hastalar ise İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden gelen uzman hekimlerle sağlığına kavuşuyor. Hastanın ayağına doktorun gitmesi büyük şehirlerde görev yapan hekimleri az hastayla muhatap olduğu için, hastaları ise tedavilerde kendilerine daha fazla zaman ayrıldığı için memnun etti. Sağlık Bakanlığı, projenin diğer branşlara da yaygınlaştırılması için düğmeye bastı.

Büyük hastanelerin yoğunluğunu azaltan uygulama çerçevesinde şu ana kadar 60 doktor yetiştiren Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi projeyi koordine ediyor. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Paç, 'yerinde tedavi' sayesinde sağlık hizmeti alamayanlara ulaşıldığı bilgisini verdi. Kalp ve damar hastalıklarında dakikaların hayati önem taşıdığına dikkat çeken Paç, "Tetkik, tedavi ameliyat ve sonrasındaki takipler hastanın yaşadığı şehirde yapılıyor. Böylece maddi kayıpların önüne geçiliyor." diye konuştu. Üniversite hastaneleriyle de ortak çalışmak istediklerini ifade eden Paç, Diyarbakır'daki üniversite hastanesiyle protokol imzalama aşamasına geldiklerini söyledi.

15 günde bir Ankara'dan Rize'ye giderek kalp ameliyatları yapan ekibin başı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, dört ayda 40 cerrahi operasyon yaptıklarını belirtti. Rize Devlet Hastanesi'ndeki tıbbî cihazların yeterli olduğunu; ancak hekim yetersizliği sebebiyle hastalara gerekli müdahale yapılamadığını aktaran Özatik, "Kalp ameliyatı ekip işi. Biz Ankara'dan 6 kişi gidiyoruz, orada da 10 kişilik hekim ve hemşire ekibi var. Birleşip hayati ameliyatlar yapıyoruz." dedi.

Uygulama 27 ile daha taşınacak

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Manisa, Denizli, Antalya, Mersin, Balıkesir, Bilecik, Konya, Kayseri, Eskişehir, Kırıkkale, Rize, Trabzon, Samsun, Gaziantep, Diyarbakır, Van, Erzurum, Malatya, Elazığ, Edirne, Zonguldak.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 09:49:49
Güncelleme :6 Ekim 2007 Cumartesi 09:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?