30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kalp hastalarına kırmızı et uyarısı

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kalp hastalarına uyarıda bulunarak kırmızı etten uzak durmalarını istedi.


Türkiye’de 1 milyon 200 bin civarında kroner kalp hastası bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ali Bayram, kalp hastalarının Kurban Bayramı’nda bazı hususlara dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Bayram, “Özellikle kalp hastalarının bayramda kırmızı etin dayanılmaz cazibesine kapılmaması gerekir. Mümkünse et ve et ürünlerinden uzak durmalıdırlar. Bu hastalarımız et yemek istiyorlarsa derisi alınmış beyaz eti, balık ve tavuk etini tercih etsinler. Eğer kırmızı et yemek istiyorlarsa da günde 2 köfte ve 1 kalem pirzolayı geçmeyecek kadar yesinler. Ancak her şeyden önce biz bu hastalarımıza bol sebze ve meyve yemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.


Kurban kesmenin de zor bir iş olduğuna ve kalp hastaları için yorucu olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, kalp hastalarının kurban keserken kendilerini fazla zorlamaması ve aşırı efor gerektiren hareketlerden kaçınması gerektiğini söyledi.
Kalp hastalıklarının dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Bayram, kalp hastalarına şu tavsiyelerde bulundu:
“Kalp hastaları yemeklerden en az 1,5 saat sonrasına kadar aşırı hareketlerden kaçınmalıdır. Ayrıca merdiven, yokuş ve rampalarda yavaş hareket etmelidirler. Az ve sık yemek yemek, hem mide hem de kalbi yormaz. Tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıkları gelmektedir. Karadeniz Bölgesi de kalp rahatsızlıkları bakımından diğer bölgelere oranla dikkat çekmektedir. Bunun nedeni de kırmızı et ve katı yağ tüketiminin çok fazla olmasını sayabiliriz.”

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 11:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?