20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kalp krizine 6 basit önlem

Türkiye'de ve dünyada insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunların arasında gelen kalp krizi riski, 6 basit önlemle yarı yarıya azaltılabiliyor.

Yüksek kolesterol, tansiyon, sigara kullanımı ve genetik bağlantıların yanı sıra kalp krizinin en büyük tetikleyicileri arasında hareketsiz bir yaşam tarzı ve yaş faktörü bulunuyor.

Hiçbir sorun olmasa bile her insanın kalp krizi yaşama riski olduğunu vurgulayan Özel Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Deniz Şener, 6 basit önlemle bu riskin yüzde 50 oranında azaltılabileceğini belirtiyor. Sağlıklı bir kalp için, stresten uzak durmayı ve sürekli gülmeyi tavsiye eden uzmanlar, mutlu bir evliliğin ve her öğle bir saat uyumanın kalbe iyi geldiğini belirtiyor. Uzmanlar kalp sağlığı için kadınların doğum kontrol hapı kullanmaması uyarısında da bulunuyor.

Kalp krizi geçirme riskini en aza indirmek, kişinin kendi elinde. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam kalp krizini önlemenin en etkili ve klasik yolları. Ancak göz ardı edilen bazı ayrıntılar var ki, işte onları uygulamak bu riski en aza indirmek için yeterli.

Sağlıklı kalbin sırlarını açıklayan Uzm. Dr. Deniz Şener, her gün öğle saatinde bir saat uykunun kalbi dinlendireceğini ve üzerindeki yükü büyük oranda azaltacağını dile getirdi. Öğle saatlerinde veye hemen sonrasında bir saatlik uykunun vücudu dinlendireceğini ve stresi alacağını aktaran Şener, 'Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riskini yarı yarıya düşmektedir. Çünkü, uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de vardır. Fizik olarak uykusuzluğa dayanılabilir ama ruhsal olarak dayanmak mümkün değildir. Ruhsal gerilim de vücutta zararlı hormonların salgılanmasına neden olur bu da kalp krizi riskini tetikler.' İfadesini kullandı.


MUTLU EVLİ ÇİFTLERİN KALPLERİ DAĞA SAĞLAM

Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olan mutsuz evlilik kalbe de iyi gelmiyor. Evlilikleri mutsuz olan çiftlerin bütün yaşamları ve metabolizmaları mutsuz ortamdan olumsuz etkileniyor. Evli olmanın toplumda kabul görme anlamına geldiği için evli çiftlerin toplumda sosyal barışı yakaladığına dikkat çeken Şener, bunun da çiftleri stresten uzaklaştırdığına dikkat çekti. Mutlu bir evlilik ve düzenli yaşamın kişilerin kafasındaki birçok soru işaretini kaldırdığına işaret eden Şener, 'Düzenli ve mutlu bir evlilik, kalp krizi riskini düşürmektedir. Bekar insanların konsantrasyonları dağınık olur. Sosyal açıdan da toplum tarafından kabul görmedikleri için büyük bir stres altına girerler. Bu stres de kalp krizi riskini tetiklemektedir.' şeklinde konuştu.

KADINLARA UYARI: 'DOĞUM KONTROL HAPI KULLANMAYIN! '

Günümüzde pek çok evli çiftin kullandığı doğum kontrol haplarının da kadınlar için kalp krizi riski taşıdığı belirtiliyor. Kalp damarlarındaki pıhtılaşma riskini artıran doğum kontrol hapları, kalp krizini tetikliyor. Ayrıca kalp damarlarında başlayan pıhtılaşmanın akciğer ve beyne oluşma riski ortaya çıkıyor. Zorunlu olmadıkça doğum kontrol hapı kullanılmaması uyarısında bulunan Uzman Doktor Deniz Şener, 'Doğum kontrol hapı kullanımı, kalp damarlarında pıhtılaşma meylini artırmaktadır. Bu pıhtının damarların dışında akciğerlerde ve beyinde oluşma riski de çok yüksektir. Doğum kontrol hapını çok büyük bir mecburiyet yoksa kullanmamakta yarar vardır. Hele ki kişide kalp hastalığı söz konusu ise doğum kontrol hapından kesinlikle uzak durması gerekir. Çünkü uzun kullanımlarda damar içindeki pıhtı oluşma riski de artmaktadır.' diye konuştu.

'STRESTEN UZAK DURUN VE HAREKETLİ BİR YAŞAM SÜRÜN'

Sağlıklı bir kalbin önemli sırlarından biri stresten uzak durmak, diğeri ise hareketsiz bir yaşamdan kaçmak. Modern hayatın en büyük sorunları ve birçok hastalığın kaynağı olarak gösterilen stres kalp için de en büyük tehditlerden birini oluşturuyor. Stresin yanında hareketsiz bir yaşam tarzı eklenince kalp krizi riski daha da artıyor. Dünyanın birçok yerinde sivil toplum örgütleri düzenledikleri kampanyalarla insanları daha hareketli bir yaşama davet ediliyor.

Dünyanın doğal afetler ve patlayan bombalarla hergün karşı karşıya kaldığını vurgulayan Uzm. Dr. Şener: 'Kişilik yapısı üzülmeye çok meyilli olan insanlar kendisi dışında çevresinde gelişen olaylara ve insanların yaşadıklarına çok hassas yaklaşabilir. Sürekli kederlenebilir ve olayları kendine dert edinebilir. Bu durum özellikle doğu kültürlerinde çok yaygındır. Günlük yaşantıda bunun dışına çıkabilmek çok önemli. Çevredeki olayların çok fazla etkisi altında kalmak ve onlar için kederlenmek, kalbe oldukça zararlı. Çünkü kişinin sürekli kendini memnun ve mutlu edecek bir şeyler bulması, kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir.'

Sürekli masa başında olan insanların da kalp krizine yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirten Şener, 'Bu kişilerin öncelikle masa başından kalkmaları gerekir. Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek ciddi bir kalp krizi riski oluşturmaktadır. Öncelikle günlük 45 dakikalık yürüyüş yapmak çok önemlidir. Otururken yapılabilecek egzersizler çok önemlidir. Bunlar; boyun çevirme, bacakları karna çekip uzatma, pedal hareketi yapma ve kolları arkaya doğru açarak germedir.' diye konuştu.

Mutlu bir kalbin aynı zamanda sağlıklı bir kalp olduğunu belirten uzmanlar, gülmenin kalbe zararlı stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olduğunu ve bu sayede kalbe zararlı faktörlerin de ortadan kalkacağını dile getiriyor.

ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 18:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?