27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kalpte riskli grup kadınlar

22 ilde yapılan araştırmaya katılanların yüzde 12’sinde kalp yetmezliği riski belirlendi. Riskli grubun yüzde 7’lik kesimi kadınlardan oluşuyor

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından 22 ilde yapılan “Türkiye’de Kalp Yetersizliği Prevalansı ve Belirleyicileri” araştırmasına göre, Türklerin yüzde 3’ünde ‘kalp yetmezliği’ var. Araştırmaya katılanların yüzde 12’sinde ise ‘kalp yetmezliği riski’ belirlenirken, riskli grubun yüzde 7’lik kesimini kadınlar oluşturdu.
Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 25. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde sonuçları açıklanan araştırma, 22 ilde, 35 yaş üstü 2 bin 19’u erkek toplam 4 bin 510 denekle yapıldı.

 2 yılda tamamlanan araştırmada deneklerin kan örneği ve kalp elektroları incelendi. Araştırmada dikkat çeken en önemli unsurlardan biri, kalp yetmezliği riski altında olan yüzde 12’lik kesimin yüzde 5’inin ‘erkek’, yüzde 7’sinin de ‘kadın’ olması. Uzmanlara göre, bu oran bugüne kadar erkek hastalığı olarak bilinen kalp yetmezliğinin artık kadınlar için de tehlike oluşturduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, risk altındaki yüzde 12’lik kesimde tespit edilen başlıca hastalık nedenleri ise yüksek tansiyon, şeker, aşırı kilo ve kolesterol.

Yaşlı Avrupa’dan kötüyüz
Araştırmada çıkan sonuçların Avrupa oranlarının çok üstünde olduğunu belirten uzmanlar, kalp yetmezliği sorununun Türkiye için artık önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi. Türkiye’deki genç nüfusa rağmen sonuçların yüksek çıktığını anlatan araştırmanın sorumlusu Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, “Türkiye’de genç nüfusa rağmen oranlar Avrupa’nın çok üstünde. Bu hastalık daha çok ileri yaşlarda ortaya çıktığına göre, Türkiye’nin yaş ortalamasının Avrupa yaş ortalamasına ulaştığı dönemde bu oranlar birkaç kat daha artacak demektir” diye konuştu.

Gelecekte risk artacak
Türkiye Kardiyoloji Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, Türkiye’nin nüfus yapısının değiştiğini ve nüfusun gittikçe yaşlandığını belirterek, “Türkiye’nin yaş ortalaması gün geçtikçe yükseliyor. Böyle giderse 2020 yılında Türkiye’nin yaş ortalaması, bugünkü Avrupa nüfusunun yaş ortalamasına ulaşacak. Kalp yetmezliği hastalığı da ileriki yaşlarda ortaya çıktığına göre, bu rahatsızlık önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin önemli bir sağlık sorunu haline gelecektir” diye konuştu.

KALP YETMEZLİĞİ NEDİR?
Kalp yetmezliği, kalbin kanı pompalama yeteneğinin kaybolması yani dokulara yeterli kan ve oksijenin gitmemesi durumu. Kalp yetmezliği, kalbi etkileyen çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kalp kasında meydana gelen rahatsızlıklar, kalbin kanı pompalama güçlüğü, kalp damar hastalıkları, tansiyon yüksekliği, kalbin kapaklarında sorun olması, alkol kullanımı kalp yetmezliğine neden oluyor.

SAĞLIK HATTI

Gen terapisiyle körlük tedavisi
Deneysel olarak uygulanan bir gen terapisi, pek çok hastayı 40 yaşına gelmeden kör eden Leber retina hastalığına umut ışığı oldu. ABD’de bulunan Philadelphia Çocuk Hastanesi ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nden Dr. Katherine High, yaşları 8 ile 44 arasında değişen 12 gönüllü hastanın, gen terapisi sayesinde artık daha iyi gördüğünü ve retinal fonksiyonlarında ilerleme kaydedildiğini belirtti. Yöntemde, özel olarak dizayn edilen zararsız bir virüs, gözün içine düzeltici DNA taşıyor. RPE65 adı verilen bu gen, gözün arka tarafındaki retinada bulunan ışığa duyarlı pigmentleri onarıyor.

Türk bebeği gen analizi kurtardı
ABD’de bulunan Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar, beş aylık bir Türk bebeğin hastalığına gen analizi yaparak ilk defa klinik teşhis koymayı başardı. Teşhis, Türkiye’de bulunan erkek bebeğe uygulanan tedavi yöntemini değiştirdi. Türk doktorların talebi üzerine bebeğin genlerindeki proteinler üzerinde araştırma yapan uzmanlar, böbrekte tuz, su ve potasyum kaybına yol açan bir hastalık olan Bartter sendromuna yakalandığı düşünülen bebeğin aslında doğuştan gelen ‘konjenital klor diyaresi’ hastası olduğunu keşfetti.

Şakir Aydın - Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 15:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?