30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kan bankası sistemi yaygınlaşıyor


Proje, hastanelerin kan ihtiyacının tek merkezden temin edilmesini öngörüyor. Kızılay'la sağlık kuruluşları arasındaki online bağlantı sayesinde günlük ameliyatlarda gerekli olan kan önceden hastanelere gönderiliyor. 

Şanlıurfa'da AIDS virüsü taşıyan kanın 1 yaşındaki bebeğe verilmesiyle patlak veren sağlık skandalı, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Kızılay ile birlikte Merkezi Kan Projesi hazırlandı.

Buna göre hastanelerle Kızılay elektronik ortamda birbirine bağlı olacak. Sağlık kuruluşları, haftalık ameliyat sayılarını ve muhtemel acil vakaları Kızılay'a bildirecek. Kızılay'ın gönüllülerden topladığı kanlar da hastanelere haftada bir gönderilecek. Kan veri tabanında toplanacak kan talepleri, elektronik ortamda bağışçıdan hastaya kadar adım adım izlenebilecek. Proje sayesinde hastalar kan reçetesiyle kapı kapı kan aramaktan kurtulurken, hastalıklı kanların vatandaşlara verilmesi engellenecek. Kana sıkı takip temmuzdan itibaren Aydın, Ankara, Trabzon, Erzurum, Antalya, Diyarbakır, Rize, Bursa, Kilis, Artvin, Gaziantep'te uygulanacak. Önümüzdeki yıl Türkiye genelinde yaygınlaşacak.

Hastanelerin kan ihtiyacının tek merkezden temin edilmesini öngören proje Eskişehir ve Kayseri'deki hastanelerde bir yıldır pilot olarak uygulanıyor. Kızılay'la sağlık kuruluşları arasındaki online bağlantı sayesinde günlük ameliyatlarda gerekli kan önceden hastanelere gönderiliyor. Proje iki şehirdeki hastanelerde kan sorununu çözdü. Hasta yakınları takas yoluyla kan bulma sıkıntısından kurtuldu. Çalışmayı 11 ile yaygınlaştırmayı planlayan Sağlık Bakanlığı, kanın sıkı takibini bu yolla yapmayı hedefliyor. Merkezi sistemde çalışan sağlık personeli, bağışlanan kanları gruplarına göre ayrıntılı laboratuvar incelemelerinin ardından online veri bankasına kaydedecek.

Hasta yakını kan aramayacak

Yeni sistemle hastanelerin günde veya haftada kaç ameliyat yapacağını ve saatini gördüklerini söyleyen Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, "Eskişehir ve Kayseri'de ameliyatlar olmadan iki gün evvel söz konusu hastaneye ihtiyaç duyulan gruplardaki kanları teslim ediyoruz. Hasta sahibi kan peşinde dolaşmıyor. Bu çalışma önümüzdeki aylarda 11 ile yayılacak." dedi. Kan verenlerden çıkan hastalıkların üzerinde hassasiyetle durdukları bilgisini veren Küçükali, şunları ifade etti: "İnce eleyip sık dokuyarak kan sahiplerine kanlarından çıkan hastalıklarla alakalı bilgi veriyoruz. Erken teşhisle vatandaş tedavisini yapıyor. Şeker hastalığı, kolesterolü olanlar anında tespit ediliyor. Kanser ve AIDS gibi hastalıkları da adreslerine gönderiyoruz."

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 14:59:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?