22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kanser merkezinde 60 Türk denek

DÜNYANIN en ünlü ’deneysel kanser tedavileri’ merkezlerinden M.D. Anderson’ın Global Klinik Programı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Eduardo M. Diaz, bu yıl merkezde tedavi için 60’a yakın Türk’ün kayıt yaptırdığını açıkladı. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın haftalık gazetesinde Doğan Erdoğan’ın sorularını yanıtlayan Diaz, kısa süre önce vefat eden eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü ile gazeteci Ufuk Güldemir’in tedavi gördükleri Huston’daki merkezin, 410 milyon dolarlık bir fonu kullanarak kansere çare aradığını anlattı. Tedavilerin hasta başına 40 bin ila 500 bin dolar arasında değişebildiğini söyleyen Prof. Eduardo M. Diaz, merkezle ilgili ’kobay hasta’ tartışmaları için de, "Hiçbir şey yapmamak yerine bir hasta ’Faz 1’ çalışmasına dahil edilebilir" dedi. Diaz, Erdal İnönü ve Ufuk Güldemir’in de birçok ünlü hastaları gibi bu merkezde ’deneysel kanser tedavisi’ gördüğünü söyledi.

SİGARA KESİNLİKLE BIRAKILMALI: "Sigarayı bırakabilirsek, kanser vakaları dünya genelinde azalır, hem de 3’te 2 oranında azalır" diyen Dr. Diaz, bu kuralın kanserlerin büyük bölümü için katı bir kural olduğunu savundu. Texas Üniversitesi’ne bağlı M.D. Anderson’un agresif deneysel kanser tedavileri uygulayan en önemli tedavi merkezlerinden biri olarak bilindiğini belirten Dr. Diaz, Türkiye ve dünyadan kansere yakalanan ünlü isimlerin tedavi gördüğü pahalı bir hastane olduklarını söyledi.

KOBAY HASTA TARTIŞMASI: Deneysel kanser tedavisi başvurularındaki artışın "kobay hasta" tartışmalarını da artırdığını söyleyen Dr. Eduardo M. Diaz’ın verdiği bilgiye göre, en az kanıtlanmış tedavi türü "Faz 1" olarak adlandırılıyor. Bir ilacın "Faz 1" çalışmasına girmesi için bile çok sıkı testleri geçmiş olması gerekiyor. Diaz, "Hiçbir şey yapmamak yerine bir hasta ’Faz 1’ çalışmasına dahil edilebilir. Bu aşamada laboratuarda tanımlanmış bir ilacın bu hastanın kanser türünde etkili olup olmadığına bakılır. Ayrıca başkaca, kanıtlanmış bir tedavi olsa zaten hiç kimse ’Faz 1’ çalışmasını denemeyi düşünmez ki" diye konuştu.

Her kanserin tedavisi farklı ve 40 bin dolardan başlıyor

M.D. Anderson’da kanser teşhisinin bile 40 bin doların üzerinde olduğu ve bir tedavinin toplam 500 bin dolara mal olduğu iddialarına Prof. Dr. Eduardo Diaz, "Farklı hastalık bölgeleri her biri kendilerine özgü maliyetlerle, farklı testler gerektirir. Tüm hastalık bölgeleri için hastalıklarına tanı koyma ve doğru olarak evrelendirme amacıyla hastaların hangi testlere gerek duyduğuna bakarız. Bu hesaplamalara dayanarak, hastalara başlangıç testlerine ilişkin maliyet tahmininde bulunabilir ve ödeme seçeneklerini tartışabiliriz. Tüm bunlar gelecek hasta için olası en iyi seçenekleri tanımlamaya yarar. Bir kez tedavi planı tanımlandığında ilave masraflar oluşur" yanıtını verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 15:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?