23
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kanser tedavisinde 'sperm dondurma' devri

Modern tıbbın gelişmesiyle artık birçok kanser hastasının şifaya kavuştuğu, bununla birlikte uygulanan tedavilerin üreme hücrelerinin gelişimi (gametogenez) üzerinde sitotoksik etki uygulayarak üremeyi olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op. Dr. Mete Işıkoğlu yaptığı açıklamada, kanser nedeniyle kemoterapi veya ışın tedavisi gören hastalarda ileriki yıllarda çocuk sahibi olamama riski olduğunu, bu riskin uygulanan tedavinin şekli, dozu ve süresi ile ilgili olduğunu söyledi.

Bu konuda en sık karşılaşılan hastaların testis tümörü ve lenfoma nedeniyle tedavi gören grup olduğunu belirten Işıkoğlu, bu hastalarda spermin dondurularak saklanması durumunda şifa sağlandıktan sonraki yıllarda gebelik düşünüldüğünde inseminasyon (aşılama) veya tüp bebek tedavisi ile yüz güldürücü sonuçlar alındığını vurguladı.

Halihazırda ülkemizde hizmet veren birçok tüp bebek merkezinin bünyesinde bulunan dondurarak-saklama (cryopreservation) birimleri bu hizmeti verebiliyor. Özel Antalya Tüp Bebek Merkezinde de şu ana kadar onlarca kanser hastasının spermi donduruldu ve ileride kullanılmak üzere saklanıyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 13:26:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?