30
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kanserde ışın devrimi

Bilim adamları, kanserli hücrelerin foton ışınları yerine proton ve ağır iyonlar kullanılarak öldürüleceği, sağlıklı hücrelerin zarar görmeyeceği yeni bir cihaz üzerinde çalışıyor...

Alman bilim adamları, kanserli hücreleri uzay ışınları ile yok etmeyi planlıyor. Alman Bild am Sonntag gazetesi, Alman bilim adamlarının kanserli hücrelerin foton ışınları değil, proton ve ağır iyonlar kullanılarak azaltılacağı ve sağlıklı hücrelerin zarar görmeyeceği yeni bir cihaz üzerinde çalıştıkları haberini verdi.
Tedavi için gerekli ışınları üretmek için, Heidelberg Üniversitesi'nde, 3 apartman katı yüksekliğinde ve 600 ton ağırlığında bir ışın topu merkezi kuruldu. 150 milyon euro'ya mal olan, şu an deneme aşamasındaki ışın topunun kalite kontrolden geçtikten sonra bu yılın ortalarında hizmete gireceği açıklandı.

20 bin euro
Alman Kanser Araştırma Merkezi'nden Prof. Peter Huber de, Heidelberg'in yanı sıra başka ışın topu merkezlerini oluşturacaklarını kaydederek, yeni kanser terapisinin tüm dünya ülkelerini imrendireceğini söyledi. Yeni ışın topuyla tedavinin 20 bin euro'ya mal olacağı açıklandı. Şu anki tedavi masrafı ise 4 bin euro dolayında.

İşte yeni tedavi yöntemi

Heidelberg Üniversitesi'nden Profesör Jürgen Debus, yeni tedavi yöntemini şöyle anlattı:
"Kanserli hücreler şu an foton ışınlarının kullanıldığı radyo terapiyle tedavi ediliyor. Ancak foton ışınları sağlıklı hücreye de zarar veriyor. Yeni tedavi yönteminde ise foton yerine proton ve ağır iyonları kullanıyoruz. Bunlar yüklenmiş atom çekirdekleri. Proton, hidrojen atomunun en küçük parçası. Ağır iyonlar da, daha büyük bir atomun, örneğin karbonun çekirdeği. Işın topunun ürettiği proton ve ağır iyonları, enerjilerini kanserli hücreye aktaracak şekilde yönlendirebiliyoruz. Böylece ışınların sağlıklı hücreye zarar vermesinin önüne geçiliyor. Ayrıca proton ve ağır iyonlar, fotonlara göre daha etkili."

Bu sistem nasıl işliyor?

Bild am Sonntag, yeni terapi merkezini grafikle anlattı. 

1'inci ünitede proton ve ağır iyonlar üretiliyor. 

2'nci ünitede ışın demeti hızlandırılarak, ışık hızının 4'te 3'ü hıza eriştiriliyor ve iyon ışınları terapi ünitesinde bekleyen hastalara ulaştırılıyor. 

3'üncü ünite üç aşamadan oluşuyor. Bu bölümde kronik kanser hastaları tedavi görüyor. Burada bulunan 600 ton ağırlığındaki Gantry adlı cihaz, ışınları vücutta 30 santim derinliğine milimetrik olarak yönlendirebiliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 15:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?