16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kanserde yüzde 100 artış bekleniyor

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, 2030 yılına kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada yüzde 100'ün üzerinde bir artış beklendiğini bildirdi.

Tuncer, yarın başlayacak Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kanserin globalleşen bir sağlık sorunu olduğu" uyarısında bulundu.

Kanserin hızla artarak 2030 yılında özellikle gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir halk sağlığı problemi oluşturacağını ifade eden Tuncer, 2000'li yılların başında yılda 6 milyon insan kansere yakalanırken, bu sayının gelecek 20 yıl içinde 12 milyona yaklaşacağını kaydetti.

2005 yılında 7 milyon insanın bu hastalıktan yaşamını yitirdiğini, 25 milyon kişinin ise kanserle yaşadığını anlatan Tuncer, "2030 yılında 24 milyon insan kansere yakalanırken, 17 milyon insan bu nedenle yaşamını yitirecek, 75 milyon insan da kanserle yaşıyor olacak. Bu artışın en önemli nedeni, sigara ve yanlış beslenme başta olmak üzere kanser risklerindeki artıştır" diye konuştu.

Sigara tiryakisi sayısının 2010'da 1.4 milyar, 2020'de 1.6 milyar, 2030'da ise 1.8 milyar olmasının beklendiğini ifade eden Tuncer, obez nüfus oranının ise 2010'da yüzde 15-28, 2020'de yüzde 19-35, 2030'da ise yüzde 23-43'e ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Tuncer, şunları kaydetti:

"Ortalama bir bakışla 2030 yılına kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada yüzde 100'ün üzerinde bir artış öngörülüyor. Bu artışın yüzde 75'inin ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkacak olmasına rağmen, bu ağırlığı kaldırmakla karşı karşıya kalacak ülkelerin kansere dünyada harcanan bütçenin ancak yüzde 5'ine sahip bulunuyor olması, kanser kontrol programlarında bu hastalığı önlemeye ve erken tanıya ağırlık verilmesini zorunlu kılıyor."

Kanser kontrolünün birinci basamağı olan önleme faaliyetleri çerçevesinde öncelikle tütün, çevresel kanserojenler, yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıkları gibi risk faktörlerinin mümkünse ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Tuncer, "Değilse korunmayla ilgili tedbirlerin alınmasını sağlayarak ve toplumsal farkındalığı artırarak kanseri oluşmadan önlemek asıl amacımız olmalıdır. Bu konuda da önceliğimiz Tütün Kontrol Programı" dedi.

2004'de imzalanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi gereğince Bakanlığının koordinasyonunda kurulan "Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi"nin bu alanda yoğun bir çalışma yürüttüğünü ve Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı hazırladığını ifade eden Tuncer, bu çalışmanın sonuçlarının yakında sosyal hayatta hissedilmeye başlanacağını söyledi.

Murat Tuncer, AB uyum sürecinde kanser kontrol faaliyetlerinin "Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Faslı" adı altında değerlendirildiğini ve çeşitli düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Son 4-5 yıldır yürütülen kanser hakkında doğru veri elde edilmesine yönelik çalışmaların sonuçlandığını ve 2002 ve 2003 yılına ait güvenilir kanser verileri elde edildiğini belirten Tuncer, "Buna göre ülkemizdeki kanser sıklığı 100 binde 140'dır" dedi.

Tuncer, hedeflerinin gelecek yıl tüm kanser çalışmalarının "Ulusal Kanser Enstitüsü" çatısı altında koordine edilmesi olduğunu da belirtti.

AA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 18:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?