22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kansere karşı savaşta yeni adım

İngiltere'de bir grup araştırmacı doktor, tümörleri besleyen kan akımını düşürmek maksadıyla denenen bir kanser ilacının olumlu sonuç verdiğini açıkladı. 

The Lancet Oncology dergisinde yer alan makalede, L-NNA isimli ilacın henüz deney safhasında olduğu ve küçük bir grup denek üzerinde test edildiği belirtildi. 

Sözkonusu ilacın, tömürün kan desteğini korumasına yardım eden, böylece kanser hücrelerinin büyüyerek yayılmasını sağlayan nitrik oksid maddesinin üretilmesiyle ilgili bir enzimi engellediği bildirildi. 

İlacın nihai sonuçunu görmek için 3 safhalı bir program uygulanacağını belirten doktorlar, ilacın 1. Safha olarak adlandırdıkları bölümde 7 kadın ve 11 erkek üzerinde denendiğini kaydetti. Deneklerden 12'sinin akciğer kanseri, 5'inin prostat kanseri ve birinin de rahim kanseri olduğu ifade edildi. 

Yüksek dozda ilaç verilen 8 hastada, tedaviden 1 saat sonra tümörlerdeki kan desteğinin kaydedeğer oranda düştüğü ve bu oranı 24 saat boyunca muhafaza ettiği bildirildi. 

İlacın 3 hastada yüksek tansiyon, diğer 3 hastada ise yüksek kalp çarpıntısına yol açtığı kaydedildi. Mount Vernon Kanser Merkezi'nden Quan-Sing Ng, ilk sonuçların daha sonraki deneyler için ümit verici olduğunu belirtti. 
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 04:37:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?