15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kanseri nasıl önleyeceğini öğren

Kanserle savaşın tek alanı hastaneler, kahramanları da sadece doktorlar değil. Bu hastalıktan korunmak, daha 'sofra'dan başlıyor. Şişmanlık, kalınbağırsak, meme, rahim, böbrek ve yemekborusu kanserlerinin yüzde 20-30'una neden oluyor. Tuzun sorumluluk alanı mide kanseri. Alkol tüketimi ise ağız boşluğu, yemekborusu, gırtlak, karaciğer ve meme kanserini tetikliyor.
1-7 Nisan Kanser Haftası'na girerken hastalıkla ilgili bilgi veren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk insanlara kanserin 'baş edilebilir' olduğunun öğretilmesi gerektiğini vurguladı. Kutluk'un verdiği bilgilere göre dünyada her yıl 11 milyon kişi kanser oluyor, önlemler alınmazsa 2020'de sayı 16 milyona çıkacak. Türkiye'de her yıl 150 bin kişi kansere yakalanıyor.
Tütünle savaş, kanserle savaşın olmazsa olmazı. Beslenme de kanserin önlenmesinde önemli rol oynuyor. Dünyada 1 milyar kişinin kilo fazlası var, 300 milyon kişi şişman. Kalınbağırsak kanseri, meme, rahim, böbrek ve yemekborusu kanserlerinin yüzde 20-30'undan fazla kilo sorumlu.
Kilo kontrolünün yanı sıra yiyecek ve içeceklerin nasıl saklandığı ve pişirildiği de kanserden korunmada önemli. Tuzla saklanan yiyecekler mide kanseri riskini artırıyor. Yiyeceklerin seçimi, saklanması ve doğru pişirilmesi kanseri engelleyecek önlemler. İşte bu önlemlerden bazıları:


Erişkin yaşamda beş kilodan fazla almayın,


Tuzlanmış besinden kaçının, 

Yemekborusu, ağız, gırtlak, karaciğer ve meme kanseri riskini artıran içkiden uzak durun,


Karaciğer kanserine yol açan, yiyeceklerin uygun koşullarda saklanmaması sonucu çıkan aflatoksinli yiyecekleri tüketmekten kaçının,


Günde yaklaşık 400 gram sebze-meyve tüketin,


Ağız, yutak ve yemekborusu kanseri riskini artıran aşırı sıcak yiyecekleri tercih etmeyin,


Tahıllı ve lifli gıdaları seçin,


Kırmızı eti sınırlı tüketin,


Bitkisel yağ tercih edin, kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemlerinden kaçının.


Kilo kontrolünde düzenli beslenmenin yanı sıra egzersiz de önemli.Yürüyün, koşun, cam silin, size uyan egzersizi seçin. Televizyon başında haftada bir saatten az oturanlarda fazla kilo oranı yüzde 10, haftada 6-10 saat oturanlarda yüzde 20.


Kadınlarda 20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi öneriliyor. Kadınlarda ve erkeklerde 50'li yaşlardan sonra kalınbağırsak kanseri için muayene ve dışkıda kan testiyle erken teşhis mümkün. Erkeklerde prostat kanseri için 50'li yaşlardan sonra yılda bir kez muayene ve kan testi, cinsel aktivitesi başlayan kadınlarda da tarama muayeneleri mutlaka yapılmalı
aa
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 07:55:29
Güncelleme :4 Nisan 2007 Çarşamba 11:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?