25
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Katkı payında yeni uygulama

10 liralık katılım payları artık eczanelerde tahsil edilmeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında 'ilaç alım protokolü'nün iptali ile ortaya çıkan sorunu aşmak için görüşmeler sürüyor. Önemli mesafe alınırken katılım paylarının eczaneler üzerinden tahsil edilmemesi konusunda yeni bir formül benimsendi.

Buna göre özel hastanelere gidenlerden alınan 10 TL'lik katılım payları artık eczaneler üzerinden tahsil edilmeyecek. 1 Şubat'tan itibaren 10 TL'lik katılım payı özel hastanelerde alınacak. Katkı paylarının eczanelerde alınması, TEB'in en başta gelen şikayetlerinden biriydi. Eczaneler de katkı payları nedeniyle sık sık vatandaşla karşı karşıya geliyor.

Devlet, 1 Ekim'den itibaren devlet hastanelerine giden hastalardan 3, eğitim ve araştırma hastanelerine gidenlerden 4 TL, üniversite hastanelerine gidenlerden 6 TL, özel hastanelere gidenlerden ise 10 TL katılım payı almaya başladı. Katılım paylarının tahsilinde eczaneler görevlendirildi. Hastanede muayene olan vatandaş, eczaneye ilaç almak için gittiğinde katılım payı ile karşılaşıyor. Özellikle 10 lira katılım payı alınan özel hastanede muayene olanlar, bu paraya itiraz ediyor. Kimi zaman da doktora giden ama ilaç almayan hastanın katılım payı birikiyor. Sonraki bir muayenenin ardından eczaneye gittiğinde birden fazla katılım payı ile karşılaşabiliyor. Eczaneler bu parayı almak istemiyor.

TEB, ilaç alım protokolünü feshetmesinin nedenlerinden biri olarak da üç buçuk aydır devam eden bu uygulamayı gösterdi. TEB'in itirazlarını yerinde bulan SGK yeni bir formül geliştirdi. Buna göre özel hastanelerden alınan 10 liralık katılım payları, hastaneler üzerinden tahsil edilecek. Hastadan, muayene için gittiği özel hastanede yüzde 30'luk fark ücretinin yanı sıra 10 liralık katılım payı da alınacak. Devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerindeki muayenelerden alınan katılım payının eczanelerde tahsiline ise devam edilecek

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 07:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?