20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kekikte antimikrobiyal özellik bulundu

Erciyes Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, kekiğin antimikrobiyal özelliğe sahip olduğu tespit edildi.

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Osman Sağdıç, Türkiye’nin, zengin kekik rezerviyle, dünya kekik pazarının yaklaşık yüzde 70’ini elinde bulundurduğunu söyledi.

Sağdıç, özellikle dağların eteklerinde fazla miktarda bulunan ve yıllık 10 bin ton civarında üretimi yapılan kekiğin halen ülke ekonomisine yılda yaklaşık 21 milyon dolar döviz kazandırdığını belirtti.

Yapılan bilimsel çalışmalarda, Türkiye’de en yaygın olarak yetişen kekik türünün Türk Kekiği (Origanum onites) olduğu tespit edildi. Ayrıca Sütçüler, Karabaş ve Beyaz Kekik de Anadolu’da bulunan diğer kekik türleri.

Doğal mikrop kırıcı

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden alanın kekik türlerinin biyolojik incelemesini yaptıklarını anlatan Sağdıç, şunları kaydetti: "Kekik, içerdiği özel maddeler nedeniyle rahatlatıcı, idrar söktürücü olarak eczalıkta kullanılmaktadır...

"Yaptığımız araştırmada, kekiğin çok farklı bir özelliğini bulduk. Kekiğin antimikrobiyal özelliğe sahip olduğunu tespit ettik. Kekik, içerdiği kimyasal maddeler sayesinde, doğal antimikrobiyal özellik taşıyor."

Gıdaların raf ömrü uzayacak

Bu özelliğiyle kekiğin gıda maddelerinin saklanması başta, birçok alanda rahatlıkla kullanılabileceğini bildiren Sağdıç, "Kekikte bulunan antioksidan maddeler, belli bir süre saklanması gereken besinlerde acılaşmayı ve bozulmayı önlüyor...

"Bu bitkiler gıda maddelerine karıştırılarak ya da bulundukları kabın içine konularak, onların raf ömrü uzatılabilir" diye konuştu.

Önlem alınması şart

Sağdıç, Türkiye’de bol miktarda bulunmasına karşın, kekiğin bu özelliği sayesinde kısa süre içinde, bilinçsiz toplama nedeniyle neslinin tehlikeye düşebileceğini, bu konuda projeler üretilip önlem alınmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.
erciyes
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 10:16:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?