22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Keneden bir kişi daha öldü

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ön teşhisi ile Sivas'ta tedavi altına alınan bir kişi hayatını kaybetti.

Yıldızeli ilçesine bağlı Yukarı Çakmak köyünde yaşayan 55 yaşındaki Mehmet Güveç, dört gün önce rahatsızlanarak Yıldızeli Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Doktorların sorusu üzerine 'kene' ile temasının olmadığını ifade eden Güveç, bir süre tedavi gördükten sonra hastaneden ayrıldı.

Rahatsızlığı geçmeyen ve vücudunda kanamalar oluşan Güveç'in dün sabah saatlerinde tekrar Yıldızeli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı, buradaki müdahalenin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'ne sevk edildiği belirtildi.

Burada yapılan tahliller sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ön teşhisi konulan ve tedavi altına alınan Güveç'in kısa süre sonra hayatını kaybettiği açıklandı.

Servis yetkilileri, kenelerle temasta bulunan veya ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik veya belirgin iştahsızlık gibi hastalığın belirtilerini gösteren vatandaşların zaman geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istediler.

Hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkati çeken yetkililer, şu anda serviste yedi kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ön teşhisi ile tedavi gördüğünü ifade ettiler.

Son üç yılda Türkiye'de üç yılda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndan 18 kişi hayatını kaybetti.

Hastalık belirtileri

Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerle görülüyor. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ve kanamalar ortaya çıkabilir.

Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar oluşuyor ve bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılıyor. Hastalık tablosuna burun ve dişeti kanamaları da eşlik ediyor.

Nasıl bulaşıyor?

Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşıyor. Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabiliyor. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda ölüme neden oluyor. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı rolünü üstleniyor.

Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerken aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırıyor. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabiliyor.
AA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2005 Cumartesi 15:59:36
Güncelleme :23 Temmuz 2005 Cumartesi 16:03:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?