19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Kepçe kulaklar tarihe karışıyor

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çapar, Trabzon'da burun operasyonlarından sonra en sık yapılan ameliyatın kepçe kulak ameliyatı olduğunu söyledi.

Yüzün burundan sonra en fazla dikkat çeken kısmının kulaklar olduğunu ve kulak ameliyatına ilginin arttığını belirten Dr. Mustafa Çapar, "Son dönemlerde medyanın ve internetin hızla yaygınlaşması kulak ameliyatlarına ilgiyi de arttırdı, neredeyse burun ameliyatlarından daha fazla ilgi çekmeye başladı. Kulak estetik girişimleri en sık kulak boyutunu küçültme ya da kepçe kulak durumunu düzeltmek amacıyla yapılır. Kulak kepçesinin normalden daha fazla öne doğru kıvrık olması durumuna 'kepçe kulak' adı verilmektedir. Bu durum çocukluk çağında problem olmaya başlar. Kepçe kulaklı çocuklar özellikle arkadaşları tarafından sürekli alay konusu olur ve çocukta ciddi psikolojik travmalara yol açabilir. Kulak gelişiminin büyük kısmı, yani yüzde 80'i 5-6 yaşa kadar tamamlanmaktadır. Bu nedenle okula başlamadan bu tür ameliyatlar yapılabilmektedir. Bu yaşlarda yapılması, özellikle çocuğun ruhsal durumunda oluşabilecek olumsuzlukları önleyebilir" dedi.

"Ameliyatın daha ileri yaşlarda da yapılması mümkündür" diyen Dr. Çapar, "İleri yaşlarda özellikle kız çocuklarında problem olmakta, sürekli kulaklarını saçlarıyla örtmekte, saçlarını topuz yapmaktan kaçınmaktadırlar. Kepçe kulak operasyonu küçük çocuklarda genel anestezi (narkoz) altında, büyüklerde ise lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılabilmektedir. Ayrıca her yaşta kulak estetik ameliyatı yapılabilir. Hasta lokal anestezi sonrası aynı gün, genel anestezi sonrası ertesi gün evine dönebilir. Operasyon yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir. Farklı teknikler uygulanmakla birlikte ameliyat izleri görülmediği için kulak arkası kesimler tercih edilmektedir" şeklinde konuştu.

Dr. Çapar, kepçe kulak ameliyatlarında farklı teknikler uygulanmakla beraber öncelikle kulak arkasından yapılan kesiklerle kulak kıkırdaklarının yeniden şekillenmesini ve şekil bozukluğunun düzeltilmesini sağladıklarını belirterek, "Ameliyat sonrası dönemde 4-5 gün kapalı pansumanla izlendikten sonra 1 ay kadar da kulak bandajını sadece geceleri takması öğütlenmektedir. Hasta açısından basit ve oldukça yüz güldürücü ameliyatlardır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 18:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?