19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Kereviz her derde deva

Akdeniz kökenli bir sebze olan kereviz; mucizevi içeriği sayesinde yumurtalık, prostat ve pankreas gibi birçok kanser türüyle savaşıyor. Kansere karşı; kerevizin yaprakları, tohumu ve sapının taze olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Genellikle sofralarda çorba ve yemeklerde kullanılan kereviz; içerdiği K, C, A vitaminleri, folat ve potasyumla eşsiz bir bileşiğe sahiptir. Kereviz sapı, tohumları ve yapraklarında bulunan bu içeriklerin; Alzheimer hastalığında olumlu etki sağladığı görüldü. Bununla birlikte günlük olarak tüketilen kerevizin; kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve diyabete karşı koruma sağladığı da biliniyor.

TÜMÖRLERİN BÜYÜMESİNİ ÖNLÜYOR 

Akdeniz kökenli bir sebze olan kereviz; Hindistan, Nepal ve Çin'de de yetişiyor. Ortaçağ'dan bu yana besin kaynağı olarak kullanılan bu sebzenin tıbbi özellikleri ise 9'uncu yüzyılda fark edildi. Kerevizde, kanser önleyici maddeler olan apigenin ve luteolin bolca bulunur. Yapılan araştırmalar; çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu özelliği bulunan apigen maddesinin, yumurtalık kanseri riskini yüzde 21 azalttığı tespit edildi. Vücutta kanserli hücrelerin büyümesine neden olan bir proteini azaltan bu madde; tümörlerin büyümesini ve yayılmasını da engelliyor.

KORUYUCU ETKİYE SAHİP

Genellikle zor tedavi edilebilen pankreas kanseri, ileri seviyelerde teşhis edilerek hastaların hayatta kalma şansını en aza indiriyor. Apigenin maddesinin yeterli dozda alımının, çoklu mekanizmalar aracılığıyla pankreas kanseriyle mücadele ettiği belirtiliyor. Laboratuvar çalışmaları apigeninin; tiroid, lösemi, akciğer ve prostat kanserlerine karşı önleyici etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kerevizde bulunan bir diğer anti-kanser maddesi olan luteolin ise özellikle kolon kanserine karşı güçlü bir etki gösteriyor. Kerevizin çok faydalı olan sapının, fıstık ezmesiyle yenmesi tavsiye ediliyor.

DİYABET RİSKİNE KARŞI K VİTAMİNİ

2030 yılında dünyada diyabetli kişi sayısının 439 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kerevizin, içeriğindeki K vitaminiyle bu hastalığa yakalanma riskini azalttığı biliniyor. Utrecht Üniversitesi'nden araştırmacılar, 20-70 yaş arasındaki 38 bin Hollandalı kadın ve erkeğe 10 yıl boyunca K vitamini verdi. Araştırmada; yüksek dozda K vitamini verilen kişilerde yüzde 20 oranında daha az diyabete rastlandığını saptandı. Kerevizdeki K vitamini; insülin hassasiyetini artırır ve glikoz metobolizmasını iyileştirir. Ayrıca iltihabı azaltarak koruyucu etki sağlar.

AĞRILARI ETKİLİ BİÇİMDE AZALTIR

Amerika'da farelerle yapılan çalışmalarda; maydanoz, kereviz ve kuşkonmaz ekstrelerinin prostat kanserini küçülttüğü görüldü.

KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Bu yıl yapılan bir başka çalışmada ise kereviz tohumu ile desteklenmiş antikanser tedavisinin, hayvanlarda tümör seviyesini düşürdüğü tespit edildi. Bu faydalı özelliklerine ek olarak kereviz; kan basıncını düşürücü etkiye de sahiptir. Laboratuvar çalışmaları, kereviz tohumunun kan damarlarında büzülmeye neden olduğunu ve kan basıncını yükselten bir proteini saf dışı bıraktığını gösterdi. Gut hastalığı, son 20 yılda dünya çapında yükselişe geçerken, kereviz tohumunun ürik asit seviyesini düşürerek hastalığın etkilerini yüzde 56 azalttığını ortaya koydu. Mısırlı araştırmacılar, kereviz tohumunun; vücutta iltihabı ve gutun neden olduğu ağrıyı azalttığını da tespit etti. Kereviz tohumu hücrelerinin sentezinde yer alan bir enzimin, ağrı kesici etkisi olduğu bulundu.

İYİ KEREVİZ NASIL SEÇİLİR?

Tüm yıl boyunca yetiştirilen kereviz, yaz aylarında taze olarak tüketilebilir.
Sapları kolayca kopabilen, nispeten daha hafif olan kerevizleri seçin.
Kereviz yaprakları parlak yeşil olmalı. Üzerinde sarı ve siyah lekeler bulunmamalı.
Sertlik ve tazeliğini korumak için kereviz buzdolabında bir kapta saklanmalı.

..
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2013 Cuma 19:13:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?