27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kilis'te hepatit (sarılık) paniği

Kilis'te okullardaki hepatit salgını sonucu 138 öğrenci hastalandı, eğitime 2 gün ara verildi. Kilis'te okulların 2 gün kapatılmasına yol açan sarılık vakalarının içme suyu ve temizlenmemiş gıdaların tüketilmesi neticesinde ortaya çıktığı bildirildi.

Kilis'te Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda sarılık (Hepatit-A) salgın vakalarının görülmesi nedeniyle Kilis Valiliği okulları 2 gün tatil etti.
Vali Nevzat Turhan, sarılığın nedenini mikroplu suların içilmesi ve hijyenik olmayan gıdaların tüketilmesi olarak açıkladı.

Okullarda alınan tedbirlerle ilgili olarak bir toplantı düzenleyen ve açıklamalarda bulunan Vali Turhan, ellerine ulaşan son verilere göre il genelinde 138 Hebatit-A vakasının görüldüğünü bildirdi. Turhan, "Sağlık müdürlüğümüzün verilerine göre il genelinde 138 sarılık vakası tespit edildi. Bunlardan 9'u Kilis Devlet Hastanesinde tedavi altına alınırken 1 vakada Gaziantep Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan çalışmalar sonrasında öğrencilere görülen Sarılık vakasına içme suyunun temiz olmaması, çiğ ve hijyenik açıdan yeterliliği olmayan gıdaların tüketilmesinin neden olduğıunu belirledik." diye konuştu.

Kilis'te Gazi İlköğretim Okulu'nda ilk olarak belirlenen hastalığın kentteki diğer okullarda da görülmesi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve sağlık müdürlüğü tüm okulları sağlık taramasından geçirmişler ve diğer okullarda görülen vakalarla birlikte sayı bir anda 137'ye çıkmıştı.

Yapılan çalışamalar neticesinde tedbir amacıyla okullar 2 gün tatil edilirken vaka sayısının 138'e çıktığı belirlendi.

Sarılık mikrobu teşhisi konanların tedavileri sürerken vaka sayısının artmaması için çeşitli tedbirler alınıyor.

aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2006 Perşembe 14:45:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mine IP: 74.230.66.xxx Tarih : 28.12.2006 22:45:04
Bazi yabanci ulkelerde eger cocuklar okul oncesi bir takim asilari vurdurmaszsa okul'a gidemiyorlar. Turkiye'de hepatitis A, B ve hatta C orani cok fazla. Bence cocuklar dogduklari andan itibaren ciddi hastaliklara yol acan viruslere karsi asilanmalidir. Hepatitis ozellikle Hepatitis B karaciger kanseri ve siroz'a yol acan ciddi bir virustur. Okul gibi bir cok kisinin birarada yasadigi yerler bu gibi tehlikeli viruslerin bir kisiden baska bir kisiye gecmesi icin cok uygun bir ortamdir.Bu haberde hastalanmis cocuklarin cok yakin zamanda sagliga kavusmalarini ve devletin bu gibi olaylarda gerekli tedbirleri almasini diliyorum.