Tokat Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Yakar, kireçli suların yetişkin insanların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Dr. Yusuf Yakar, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) içilebilir sağlıklı su oranını en fazla fr 10-12 olarak belirlediğini belirterek, "Tokatın suyu sertlik olarak bu oranın çok üzerindedir. Çocuklarda kireçli sular kemik gelişimini artırırken, yetişkinlerde ise fayda yerine zararlı oluyor. İnsanlarda Diyabetes Mellitüs (şeker hastalığı), Hipertansiyon, Kolesterol yüksekliği, sigara, şişmanlık nasıl ki kalp damarlarında, vücudun diğer damalarında tıkanma yapıyorsa, kireçli sularda kalp ve vücut damarlarında aynı şekilde hasar yapıyor" dedi.
Dr. Yakar, kireçli sular (sert sular) en başta kalsiyum ve diğer elektrolit elemanlarını içerdiğini ifade ederek, "Kalsiyum bağırsaklardan emilerek uzun bir zaman içersinde böbrek taşı damarlarda birikerek damar sertleşmesi ve hipertansiyona neden olmaktadır. Dolayısıyla ile yetişkin insanların kireci azaltılmış yumuşak suları içmeleri gerekmektedir. Riwers oswansis ve reçineli arıtma sistemlerinden geçirilen suları içmelerini öneiyoruz" diye konuştu.
kireçli su lar insan saglıgını elbette olumsuz etkiliyor fakat günümüzde ve türkiyede manyetik kireç önleme cihaz ları üretiliyor bu cihaz lar hem kireç in tesisata tutunmasını önledigi gibi manyetize edilmiş suyun dr FKBELLOKOSSY yaptıgı arastırmalara göre insan saglıgında cok önemli oldugunu söylüyor.posta gazetesi 2 haziran 2005 tarihli yayınında. Türkiyede de bu tür cihaz lar iaml edilektedir.adresi ise dogalsu.com