22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kırıkkale'de ilk kalp ameliyatı

KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Süleyman Demirel Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde ilk kez bir kalp hastasına by- pass ameliyatı yapıldı.

Yaklaşık 3 saat süren ameliyatı Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Günaydın, Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Tulmaç ile Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Haksun Ebinç gerçekleştirdi. Operasyon sonrası hastanın sağlık durumu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Serdar Günaydın, 65 yaşındaki hastanın göğüs ağrısı ile hastaneye geldiğini belirterek, kalp ameliyatına aldıklarını belirti. Doç. Dr. Günaydın, ameliyatta kalp cerrahisi tekniği ile kalbinde tıkalı atar damarı büyüterek by- pass yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Böylece Kırıkkale'de bir ilki gerçekleştirip, hastamız koroner by- pass ameliyatı geçirmiş oldu ve bir günde yoğun bakımdan çıktı. Genel durumu iyi. Böylece hastalarımızın Ankara'ya gitmesine gerek kalmadı. Stant ve balon gibi uygulamalar yapabiliyoruz. By- pass ameliyatı gerçekleştirdiğimiz ilk hastamız. Kalp üstündeki tıkalı damar tıkanmıştı. Yapılan by- pass sonucunda genel durumu iyi. Kalp hastası olan Kırıkkaleli hemşerilerimizin bir eksiği kalmadı. Hastanemiz de by- pass ve anjiyo operasyonları yapılabilmekte ve teşhisleri konabilmektedir. Ameliyat gerekiyorsa kalp damarı balon gibi uygulamalar ile açılabiliyor.”

Başarılı bir ameliyat geçiren Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'ndan emekli işçi Hasan Akbulut ise yaptığı açıklamada, “Memleketim Kırıkkale'de ilk ameliyata önderlik yapmış oldum. Şimdi çok mutluyum ve kendimi çok iyi hissediyorum. Ameliyatımı gerçekleştiren doktorlara teşekkür ediyorum” dedi.

Hastanın kalp krizi sonucu hastaneye geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Murat Tulmaç, Kırıkkale'de bu tür ameliyatların yapılmasına öncülük etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Haksun Ebinç ise açıklamasında, kalp krizi geçiren hastaya anında müdahale edip, kalp damarının açılmasını sağladıklarını belirti. Yapılan operasyonların bir ekip işi belirten Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Orkun ise “Hastalarımızın Ankara'ya giderken yolda ölümle burun buruna kalmalarının önüne geçmiş olduk. İmkanlarımız dahilinde değerli hocalarımız eşliğinde ilk ameliyatı gerçekleştirmekten mutluyuz” dedi.

 

DHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 14:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?