28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Kırım-Kongo için internet sitesi

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları son günlerde gündemde olan Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı konusunda bilgilendirmek amacıyla internet sitesi hazırladı.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan, “www.kirim-kongo.saglik.gov.tr” adresinden ulaşılabilen sitede, bu hastalıktan korunma ve hastalığın kontrolünde yapılması gerekenler hakkında halka ve sağlık çalışanlarına yönelik ayrı ayrı bilgi yer alıyor.

Sitede, “Halka Yönelik Bilgiler” başlığı altında hastalığın, virütik ve bulaşıcı olduğuna, virüsü taşıyan kenelerin yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınması ve çoğalmasına aracılık ettiklerine dikkat çekiliyor.
Türkiye'de hastalığın bugüne kadar Kelkit Vadisi civarı ağırlıklı olmak üzere 22 ilde görüldüğüne işaret edilen sitede, 2002 yılından 29 Haziran 2006'ya kadar Türkiye'de 815 kişide hastalık görüldüğü, hastalardan 43'ünün öldüğü belirtiliyor.

Hastalığın ani ateş, baş ağrısı, kırıklık, halsizlik, kas ağrıları, belirgin iştahsızlık ile başladığına, ishal ve kusmanın da görülebileceğine değinilen sitede, şu uyarılar yer alıyor: “Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması oldukça önem kazanmaktadır. hastalık riski olmasa bile, kenelerle bulaşabilen diğer hastalıklardan da korunmak için her zaman kene riski olan alanlara gidilirken vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmesi, vücudun açıkta kalan kısımlarına ve elbiselere cilde sürülebilen böcek kovucu maddelerin uygulanması, korunma için etkili olmaktadır. Eve gelindiğinde vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup, sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Yine risk altındaki kişilerin, sık aralıklarla kene yönünden vücut muayenelerini yapmaları önemlidir. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.

Keneyi vücuttan uzaklaştırmak için sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek yoktur. Vücuttan kene uzaklaştırmak, usulünce yapıldığı takdirde kolay ve risksiz yapılabilecek bir işlemdir. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.”

Sitede, “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Bilgiler” başlığı altında ise bakanlık tarafından 2005 yılında sağlık personeline yönelik çıkarılan “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Kitapçığı”nın yanı sıra bugüne kadar hastalıkla ilgili yayınlanmış genelgeler bulunuyor.
a.a
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 18:50:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?