15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kirli hava, salgın riskini artırıyor

Kış mevsiminde yeteri kadar yağış düşmemesi hava kirliliğine sebep olurken, bu kirliliğin salgın hastalık riskini de artırdığı belirtildi. Kış günlerinde yapılan hasta ziyaretlerinin de salgın hastalıklara sebep olabileceği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, her türlü yağışın atmosferi temizlediğine dikkat çekti. Yağış olmaması veya az olması halinde alerjenlerin havada asılı kaldığını ve insanların solunum yoluyla bu alerjenleri vücuduna aldığını anlatan Prof. Dr. Erkan, özellikle çanak yapılı coğrafi özelliğe sahip bölgelerde salgın hastalık riskinin daha fazla olduğunu açıkladı. Kirli havanın tüm bu sorunların yanı sıra alt solunum yolu enfeksiyonlarına da davetiye çıkardığına temas eden Erkan, bu tür hastalıkların salgın boyutuna ulaştığını ve toplumdaki birçok insanı etkisi altına aldığını ifade etti. İnsanların çok zor durumda kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini bildiren Erkan, dışarı çıkmak zorunda kalanları da ağız ve yüzlerini atkı veya bez maskeyle kapatmaları konusunda uyardı.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Tamer ise soğuk kış günlerinde hasta ziyaretlerine ara verilmesi gerektiğini bildirdi. Gerek hasta olan kişinin gerekse ziyarete gelen insanların alerjenleri taşıma özelliği bulunduğuna dikkat çeken Tamer, "Her iki grup da taşıyıcı konumunda olabilir ve bulundukları bölgelerdeki alerjenleri başka yerlere götürerek salgın hastalıkların başlangıcına neden olur. Ayrıca insanların sokakta rastgele yere tükürmesi de hastalık riskini artırıyor. Bu konulara dikkat edilmesi gerekir." diye konuştu. 

'Kış mevsiminde öğrenciler maske taksın'

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, belli mevsimlerde ve risk dönemlerinde okullarda maske takılmasının hastalıkları azaltacağını söyledi. Havadaki kirli maddelerin, solunum yollarının direncini kırdığını ve solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve ağırlığını artırdığını belirten Akdur, nezle olan ya da öksüren kişilerin kalabalık ortamlarda bulunmaması gerektiğine dikkat çekti. Toplu taşıma araçları, okul ve işyerlerinin hastalığın yayılması için ortam hazırladığını kaydeden Akdur, hasta olan kişilerin, hatta hasta olmadan öğrencilerin belli mevsimlerde ve risk dönemlerinde tıbbi hijyenik maske takmasını önerdi. Çevre ve Orman Bakanlığı da illeri hava kirlilik durumlarına göre sınıflandırdı. Buna göre hava kirliliğinin en tehlikeli olduğu il Denizli. Ankara orta, Erzincan, Iğdır, Bingöl, Gaziantep, Hatay, Uşak, Kırıkkale, Konya, Zonguldak, Kastamonu, Bolu, Çorum, Tokat, Bayburt ve Ordu illeri hassas grup, Çanakkale, Erzurum, Ağrı, Van, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Afyon sağlıksız, Kars, Yatağan, Sivas çok sağlıksız yerler olarak belirlendi.
Zaman/ANKA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 06:44:20
Güncelleme :13 Ocak 2007 Cumartesi 06:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?