Dikkat! Kış aylarında su ve besinlerle bulaşan 'kış ishali' önlem alınmadığında salgın haline geliyor.
Kış aylarında su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın olarak görüldüğünü ve önlem alınmadığında nadir görülen hastalıkların salgın boyutuna ulaşabiliyor.
Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, kış aylarında görülen ishallere ilişkin yaptığı açıklamada, su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın görüldüğünü, önlem alınmadığında toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşabildiğini kaydetti. Kış mevsiminin bebek ve küçük çocuklarda kusma ve ishale yol açan rota virüsün sık görüldüğü bir dönem olduğunu belirten Dr. Gül, daha çok kusma, hastalığın ateş ve karın ağrısıyla ortaya çıktığını ve bunlara sulu ishalin eşlik ettiğini ifade etti.
SIKI TAKİP EDİLMELİ
Bulaşma yolları, tedavisi ve korunma yolları hakkında da bilgi veren Dr. Gül, rota virüsü infeksiyonu geçiren çocukların kusma ve ishal açısından sıkı takip edilmeleri gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Bağışıklık sisteminde problem olmayan sağlıklı bebek ve çocuklarda birkaç gün içinde kendi kendine iyileşen hastalığın tedavisinde esas önemli olan, kusma ve ishalle kaybedilen sıvı ve tuzları çocuğa vermektir. Hastaneye yatma gerektiren ishaller arasında da en başta gelenlerden biridir. Kuluçka süresi ortalama 2 gündür, virüs alındıktan 1-3 gün sonra belirtiler başlar. Hastalık, 3-8 gün sürer. Başlangıçta, ishalin değil de kusma ve ateşin öne çıkması belirgindir. Karın ağrısı ve sulu ishal, tabloya eşlik eder. Rota virüs çok bulaşıcıdır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı çocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder.
ANTİBİYOTİK İŞE YARAMAZ
Antibiyotikler işe yaramaz. Kusma ve ishali durdurucu ilaçlar önerilmez. Çocuk anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edilmeli, rota virüsü infeksiyonu geçiren çocukların kusma ve ishal açısından sıkı takip edilmeleri gerekir. İdrar miktarının azalması, gözyaşının olmaması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, sıvı kaybı belirtilerindendir. Ağızdan sıvı alımının yetersiz olduğu durumda çocuk, zamanında en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli."
evet benimde 3,5 yaşında bir kızım var.yazılanlar gibi şiddetli kusma ve ishal şikayetleri ile en yakın hastaneye gittik.derhal serum verildi kızıma.şu anda hastalığın 2.günündeyiz.aşırı bitkinlik ve iştahsızlık var.kusma azaldı fakat ishal devam ediyor.reflex adlı toz ilaç önerildi.fakat şu ana kafdar faydası olmadı.daha önce buhastalığı geçiren varsa tecrübelerini yazarsa sevinirim.çünkü çook üzülüyorum kızıma.
gerçekten anlatılnlar doğru şu andan itibaren bunlara dikkat edeceğim bilgileriniz için teşekkür ederim
benım kucuk kızım var ve doktorlar uzun zamanda gecer dedıler ve bızı karamsarlıga ıttıler benım ıcın cok değerli olan kızım ıcın ne yapmalıyım tedavı yontemlerı nedır doktorlar sacma sapan konusuyorlar ve ınsanlara cozum ureteceklerıne ınsanların derdıne dert katıyorlar yardım ve önerilerinz nedir
Rota virüsünü oğlum 7 aylıkken almıştı. Ayı çok az olduğundan zor anlar yaşadık. Kilo kaybı kusma ishal ateşle 4 gün hastanede serum tedavesi aldı. Antiiyotikler işe yaramıyor. Şimdi 2.5 yaşında 1 hafta önce gene yükse ateş kusma ve ishal durumu gözlendi. Allah şükür iyiyiz.