16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Kış sebzeleri hayat veriyor

Kışın özellikle tüketilen bazı sebzeler gerek antioksidan etkileriyle gerekse taşıdıkları vitamin ve minerallerle kanserden korunmada ve hastalıkların önlenmesinde hayat verdiği açıklandı.

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, özellikle soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin kükürt içeriği en yüksek gıdalardan olması, bu nedenle tüketilmelerinin çok faydalı olduğu belirtti. Soğan ve sarımsak gibi sebzelerin en fazla selenyum biriktiren ürün olduğunu, selenyumun, dimetil selenyumun DNA tamirinde görev aldığını, tümör hücresini baskılayıcı özellikleri olduğunu, hücre düzeyinde iskeleti koruduğu anlaşıldığını ifade eden Dr. Dinççağ, "Bu özellikleriyle en önemli kanserden koruyucu besinlerdendir. Aynı şekilde kış sebzesi olan, brokoli de de selenyum çok miktarda bulunmaktadır. Brokoli de aynı şekilde önemli kış besinlerindendir. İsotiyosiyanatlar, gliko iyanatlar, brokoli, lahana, karnıbahar ve Brüksel lahanasında bulunmaktadır. Yine lahanagiller adı verilen bu besinlerde indol-3-karbinol bulunmakta ve kanser oluşum sürecindeki DNA tamirinde görev aldığı ve kanserleşmeyi azalttığı anlaşılmıştır" dedi.

Aynı şekilde kış meyveleri olan turunçgiller olan portakal, mandalina, greyfurt ve turunçta da flavononlar, monoterpenler bulunmakta ve antioksidan etkileriyle kanser oluşumunu önledikleri ileri süren Dr. M. Emin Dinççağ, "Bu sebze ve meyvelerin günde 5-9 porsiyon tüketilmelerinde olumlu etki daha çok oluşmaktadır. Düşük meyve ve sebze tüketiminin mide barsak sistemi kanserlerine yüzde 19, iskemik kalp hastalığını yüzde 31, felci yüzde 11, kanser hastalığında yüzde 15 oranında artışa yol açtığı bilinmektedir. Kışın, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek bu faydalı etkilerden korunalım" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2007 Pazar 16:40:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?