18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Kısırlıkla bağlantılı molekül bulundu

Farede bulunan kısırlık molekülü, bebek sahibi olamayan çiftler için çözüm olabilecek. ABD’li ve Japon bilim adamları, farede "LPA" adı verilen, rahme embriyon yerleşmesiyle bağlantılı alıcı bir molekülün, çiftlerin kısırlık tedavisinde yeni bir yöntem sağlayabileceğini açıkladı.

Molekül, insanlarda da aynı yöntemle çalışırsa, rahme embriyon yerleşme oranlarını ilerletme tedavilerinde yeni bir hedef olabilecek.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim adamları, normalde hayvanın rahmindeki hücrelerin yüzeyinde görünen LPA moleküllerine sahip olmayan fareyi genetik olarak değiştirdi.

Fare, normal, sağlıklı embriyonlar üretebildi, ancak embriyonlar rahme yerleşemedi ve gelişemedi. LPA alıcılarının olmaması, farenin, normal yerleşme için gerekli yağ asidi prostaglandinin düzeyini de etkiledi.

Bilim adamları, LPA alıcısının, embriyonların yerleşme kapasitesine net etkisi olduğunu da açıkladı.

20’li yaşların ortasında sağlıklı bir çiftin gebe kalma şansının dörtte bir olduğu belirtiliyor. Her altı çiften birinde ise kısırlık sorunu olabiliyor.

Nedenlerin çeşitli olmasına rağmen kadının rahmine embriyon yerleşememesi, açıklanamayan kısırlığın önemli bir nedeni olarak düşünülüyor.


AA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 15:06:18
Güncelleme :5 Mayıs 2005 Perşembe 15:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?