29
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Klima ateşine dikkat!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, klimaların içinde bulunan mikropların 'klima ateşi' adı verilen hastalığa neden olduğunu belirterek, klimaların aylık temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini söyled.

Yaz ayların sıcaklardan kurtulmak için kullanılan iklima ve vantilatörlerin, yol açtığı hastalıklar için doktorlar uyarıda bulunuyor. Sinüzitten, ateşe kadar birçok hastalığa yol açabilen klima ve vantilatörlerin, direk yüz, bel, sırt ve göğse temas etmemesi gerektiğini belirten ERÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, rüzgarın dolaylı yoldan alınmasının doğru olduğunu söyledi. Vantilatör ve klimaların tam karşısında durmanın zarar vereceğini söyleyen Erkan, duvardan rüzgarı almanın bu zararı milimize edeceğini kaydetti.

Klimaların bakımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erkan, klimaların içinde ölen mikropların sebebi bilinmeyen bir hastalığa neden olduğunu belirtti. 'Klima ateşi' adı verilen bu hastalığın, ateş, halsizlik, bulantı gibi belirtileri olduğunu ancak hastada mikrop bulunmadığına dikkat çeken Erkan, "Klima iç ve dış filtrelerinin mutlak suretle temizlenmesi gerekir. Özellikle iç filtresinin temizlenmesi icap eder. 'Klima ateşi' denilen bir rahatsızlık vardır. Orada biriken mikroplar, zamanla yok oluyor, ölüyor. Bunların atıkları, parçalanma ürünleri klimanın üflemesiyle insana doğrudan geliyor. Ve bunlar damlacık enfeksiyonu gibi insan vücuduna girip, klima ateşi dediğimiz sebebi bilinmeyen, mikrobik de olmayan ateşe neden olur. Buna da klima ateşi denir. Ateş, halsizlik, kırıklık, kırgınlık gibi aynen gribal enfeksiyon belirtileridir. Fakat ortada mikrop yok. Bu ateşten korunma yolu da klimadaki harici ve dahili filtrelerin kullanım sıklığına bağlı olarak temizlenmesi lazım" diye konuştu.
 

...
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2011 Salı 18:04:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?