22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kolesterole karşı enginar

Akdeniz yöresinde hasadı devam eden ve manav tezgahlarını süslemeye başlayan enginarın yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, karaciğer rahatsızlığı, kanama, sindirim güçlüğü, yüksek ateş, ülser ve gut rahatsızlıklarına iyi geldiği açıklandı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, eski Yunan'da Akdeniz havzasının en leziz yemeği olarak bilinen enginarın eski Roma'da 'zengin yemeği' olarak benimsendiğini belirtti. ABD'li ünlü artist Marilyn Monroe'nin 1948 yılında 'Enginar Kraliçesi' seçildiğini hatırlatan Uğur, "Bütün dünyanın sağlık ve lezzet yönünden kabul ettiği enginar sofralardan eksik olmamalı" dedi.

Enginarın sağlık yönünden faydalarının sayılmayacak kadar çok olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, en başta kolesterol düşürdüğünü kaydetti. Uğur, "Bu konuda yapılan bir araştırmada 220 mg/dl'den daha yüksek oranda kolesterolü olan hastalarda 12 haftalık tedavi sonucu önemli düşüşler saptanmıştır. Enginar yaprak ekstraktı kolesterolü safra tuzu şekline dönüştürür, safra akıntısını arttırarak onların vücuttan atılmasını hızlandırır aynı zamanda karaciğerde kolesterolün oluşmasını başlangıçta engellenmektedir. Yüksek kolesterol problemi olan 143 hastada yapılan bir araştırmada altı haftalık bir enginar yaprağı özü ile kolesterol oranlarında yüzde 10-15'e varan oranlarda azalma meydana gelmiştir. Başka bir çalışmada ise 557 hasta üzerinde yapılan denemeler sonucunda 43 gün boyunca günde 1.5 g enginar yaprağı özü alımında kan serumunda kolesterol ve trigliserid seviyelerinde önemli oranlarda azalmalar meydana gelmiştir" diye konuştu.

Türkiye'de enginar üretimini yılın 12 ayına yayma çalışmaları yürütüldüğünü ve bu konuda hayli mesafe alındığını da dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uğur, hasadı mart-mayıs döneminde yapılan enginarın Akdeniz kıyı şeridinde yapılan üretim ile hasat döneminin Ekim sonuna kadar çekildiğini, yaz üretimlerinin ise Temmuz-Eylül döneminde yapılmasına çalışıldığını, ayrıca iklim yapısı sebebiyle Karadeniz'de de yetiştirilerek her bölgede farklı hasat dönemleri ile yılın 12 ayında yetiştirilmesinin mümkün hale gelebileceğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 12:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?