22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kontakt lens parası devletten

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı ile birlikte SSK'lılar, artık gözlük çerçevesini 4 yılın bitiminde değil 2 yıl sonunda, işitme cihazını 7 yılın bitiminde değil 5 yıl sonunda değiştirebilecek. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sağlık alanındaki bazı yönetmelik değişiklikleri dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un SGK çatısı altında toplanmasıyla, sağlık konusunda uygulama birliği sağlanmaya başlandı.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur 

506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na Göre Eş ve Çocuklara Temin Edilecek Protez Araç ve Gereçlerine Dair Yönetmelik değiştirilerek, SSK'lılara ilişkin devletin ödeme yaptığı sağlık giderlerinde düzenleme yapıldı. 

"Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelik de değiştirilerek, Emekli Sandığı'nın sağlık giderlerine ilişkin uygulamalarına son verildi.
Artık Emekli Sandığı mensupları için SGK tarafından yayımlanacak Sağlık Uygulama Tebliği geçerli olacak. Emekli Sandığı mensupları ile ilgili muayene ve tedavi olunabilecek sağlık kuruluşlarını SGK ilan edecek. Kaplıca ve içmece tedavisi, kan ve kan ürünleri, çeşitli ortez, tıbbi malzeme ve cihazlar için ödenecek bedelleri ve esasları da SGK tespit edecek. 

Bağ-Kur Sağlık Sigortası Yardımları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, Bağ-Kur'un ayrı sağlık uygulamaları da ortadan kalktı. Bağ-Kurlular da, SGK Sağlık Uygulama Tebliği'ne tabi olacak. Bağ-Kurlular SGK ile sözleşme veya protokol yapmış sağlık kurumlarında "aciliyet" durumunda tedavi olurlarsa, giderleri devlet tarafından ödenecek. Yüzde kaç oranında ödeme yapılacağı konusunda, SGK Sağlık Uygulama Tebliği esas alınacak.

Herkes SGK kapsamında 

Önümüzdeki haftalarda yayımlanacak SGK Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde, SSK'lı, Emekli Sandığı veya Bağ-Kurlu tüm vatandaşlar için, devletin hangi sağlık giderlerini ne kadar karşılayacağı belli olacak.


Getirilen yenilikler


* Eşler için 7 yıl olan işitme cihazını yeniletme süresi 5 yıla indirildi.
* Eş ve çocuklar için 7 yıl olan konuşma cihazı değiştirme süresi 5 yıla düşürüldü.
* Gözlük çerçevesini değiştirme süresi de 4 yıldan 2 yıla indirildi.
* Kontakt lens bedelini devlet ödeyecek. Yılda kaç kez ödeme yapılacağı, SGK Sağlık Uygulama Tebliği ile belirlenecek.
* İhtiyaç halinde elektronik el ve kol protezinin bedelini devlet karşılayacak.
* Motorlu malul arabası da temin edilebilecek. Kullanım süresi olan 10 yıl şartı da yönetmelikten çıkarıldı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 09:10:29
Güncelleme :23 Mayıs 2007 Çarşamba 09:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?