17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Konuşa konuşa kalp ameliyatı

Hasta ayıkken kalp ameliyatı yapan ve geliştirdiği yöntemle tıp tarihine geçen Dr. Kırali ameliyatta hastayla konuşuyor.

Bir düşünün: By-pass olacaksınız. Birden çok tıkalı kalp damarınız değişecek. Ameliyat başlıyor ve doktorunuz damarları değiştirirken siz onunla futbol sohbeti yapıyorsunuz.

TIP DÜNYASININ GÖZÜ İSTANBUL’A ÇEVRİLDİ
Şaka değil, Koşuyolu Kalp Hastanesi uzmanı Kaan Kırali bu yöntemle 35 hastasını ameliyat etti. Kırali, ünlü tıp dergileri ve haber ajansı Reuters’e konu olan hasta ayıkken kalp ameliyatı yöntemini SABAH’a anlattı:

GÖĞÜS İLE KARIN ARASI UYUŞTURULUYOR
Tıkalı damarları göğüs bölgesinden alınan atardamarlarla değiştiriyoruz. Üç saatlik ameliyatta hastanın bilinci açık oluyor; hastayla sohbet ediyoruz.



By-pass’a Türk damgası

Türk doktorun konuşa konuşa gerçekleştirdiği by-pass ameliyatı dünya literatürüne girdi. Doç. Dr. Kaan Kırali’nin ameliyat ettiği 35 hasta yoğun bakıma bile alınmadı.

Bir çok insan için korkulu bir bekleyiş olan kalp ameliyatı artık konforlu bir operasyona dönüşüyor. Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi olan Kaan Kırali’nin genel anestezi uygulamadan yaptığı by-pass sırasında hastaları hiçbir acı duymadılar. Kırali’nin başarısı Amerika’nın en ünlü tıp dergilerinde yayınlanınca dünya ajanslarına da haber oldu. Yalnızca göğüs bölgesini karın bölgesine kadar uyuşturan Doç. Dr. Kırali hastalarıyla konuşurken klasik yöntemle bile yapılması zor olan damarları değiştiriyor. Üç saatlik ameliyat sırasında tıkalı damarları yine göğüs bölgesinden alınan atar damarlarla değiştirilen hastalar, doktorlarıyla futboldan politikaya kadar her konuda konuşuyorlar.

HEPSİ ÇOK SAĞLIKLI
Ayıkken by-pass yöntemini dünyada ilk kez birkaç yıl önce Haldun Karagöz’ün uygulayarak bunu literatüre kaydettiğini anlatan Doç. Kırali, "Ancak fazla uygulaması olmadı. Biz prosedürde birkaç değişiklik yaparak son bir yıldır bu yöntemi rutin halde uygulamaya başladık. Haldun Karagöz yöntemi ile yalnızca kalbin ön tarafında bulunun bir damarı değiştirebiliyordu. Ancak biz bu yöntemi klasik by-pass’la bile ulaşılması zor yan ve alt kalp damarlarının değişiminde de kullanabildik. Çoklu damar değişimini başarı ile gerçekleştirdik. İlk kez 10 hastanın üç damarını bu yöntemi kullanarak değiştirdim. 25 hastada tek damar değişimi yaptım. Toplam 35 hasta son derece sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar" diye konuştu.

HASTANIN BİLİNCİ YERİNDE
Bu yöntemin pek çok avantajı olduğuna dikkat çeken Doç. Kırali, şunları söyledi: "Klasik by-pass’a göre yarım saat daha uzun sürüyor, ancak hasta ameliyat sırasında hafif uyuşturulduğu için bilinci tamamen yerinde oluyor. Narkoz kullanılmadığı için maliyet düşüyor. Nörolojik fonksiyonları yerinde olduğu için sonraki dönemi çok daha rahat atlatıyor. Kalp makinesi kullanmaya gerek kalmadığı için by-pass’ın ardından görülen kişilik değişimi bu ameliyattan sonra gözlenmiyor. Yoğun bakım hemen hemen ortadan kalkıyor. Çok gerekirse ancak bir iki saat yoğun bakımda tutarak kanama riskini kontrol ediyoruz. Klasik yöntemle taburcu olma süresi 6-7 günü bulurken bu yöntemle iki gün sonra hastaneden rahatlıkla ayrılabiliyor. Hastada ritm bozukluğu görülmüyor."
sabah
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 09:05:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?